HomeФакти за БългарияКолко български градове са кръстени на българи?

Колко български градове са кръстени на българи?

След като разгледахме българските градове, които са кръстени на български владетели, днес ще се опитам да ви представим класация тези ,които носят имената на български исторически личности. Ето кои са те:

Кои български градове са кръстени на българи

Списъкът ще е подреден по азбучен ред:

1.Антоново – Антон Кръстев

Градът се намира в Търговищска област. Най-старото му име е Яйла кьой, като през голямата реформа от 1934 година е кръстен Поляне. През 1949 година е кръстен на партизанина Антон Кръстев, който загива в сражение в района.

2.Благоевград – Димитър Благоев

Носи името на известния български политик Димитър Благоев. Той е едни от основателите на социалистическото движение в България в края на 19 век и е известен с прякора Дядото. Следва идеите на марксизма и организира работническата класа в единна организация.

3.Ботевград – Христо Ботев

Орхание до 1934 година, след това е кръстен на Христо Ботев

4.Велинград – Вела Пеева

Кръстен е една от най-известните жени партизани – Вела Пеева

5.Генерал Тошево – Стефан Тошев

Стефан Тошев е български генерал, който е известен с освобождаване на Добруджа от Румъния по време на Първата Световна война

6.Гоце Делчев

Дълго години е известен под името Неврокоп. 1951 година е наречен на Гоце Делчев

7.Димитровград – Георги Димитров

Град създаден от младежкото бригадирско движение. Кръстен е на тогавашния министър-председател Георги Димитров. Разбира се, трябва да уточним, че след Лайпцигския процес, името на Димитров се превръща в един от символите на България в тази епоха.

8.Димово – Живко Пуев – Димов

Кръстено е на един от местните лидери на партизанското движение Живко Пуев. Тук, интересно е ,че това населено място през годините носи името на 3 различни личности. Първо е кръстено на Александър Батенберг(Александрово), по-късно е прекръстено на Влайково по името на писателя Тодор Влайков.

9.Елин Пелин

През 1950 е кръстено на името на писателя Елин Пелин, който е роден в близкото село Байлово.

10.Каблешково – Тодор Каблешков

Едно от малкото населени места увеличаващо населението си след 1989 година.

11.Калофер – Калофер/Калифер войвода

Легендата гласи, че селото е дадено на войводата лично от султана, който не успявал в течение на години да се справи с набезите му.

12.Левски – Васил Левски

Интересно за историята на населеното място е как железницата от София за Варна превръща населеното място във важен център, а по-късно и в град.Тъй като дълги години населеното място е малко село, което не може да се сравнява с по-големите населени места около него.

13.Маджарово – Димитър Маджаров

Димитър Маджаров е един от най-известните членове на ВМОРО и по-късно на Тракийската революционна организация. Градът е кръстен на негово име по инициатива на местните жители, които се спомнят неговите подвизи в защита на населението от турския башибозук по време на Балканските войни.

14.Момчилград – Момчил войвода

1934 година е прекръстен градът по името на Момчил войвода. Той е феодален български владетел, който се бори срещу нахлуващите селджуки през 14 век. Името му е запазено в паметта на местното население.

15.Раковски – Георги Раковски

Мястото е известно с това, че е населявано дълги години от павликяни – християнско религиозно учение, които през 17-18 век приемат католицизма.

16.Сандански – Яне Сандански

До 1949 година се казва Свети Врач, а след това е кръстено на известния революционер Яне Сандански.

17.Стамболийски – Александър Стамболийски

Дълги години е известно под името Гара Кричим, но през 1979 година е кръстено на известния български политик и бивш министър-председател Александър Стамболийски. На практика, това е вторият град в България, който е кръстен на бивш министър-председател след Димитровград.

18.Хаджидимово – Димо Хаджидимов

Кръстено е през 1951 година на известния революционер Димо Хаджидимов. Неговият баща е известен борец за църковна свобода и Димо поема по неговия път. Става член на ВМОРО и се бори за освобождениета на сънародниците си. По-късно се увлича по комунистичедските идеи и става фактор в комунистическата партия. Бива убит от Владо Черноземски през 1924 година.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ