HomeФакти за БългарияКой е Авитохол - първият български владетел

Кой е Авитохол – първият български владетел

Всички сме чували за историята на Ромул и Рем – легендарните братя основатели на древния град Рим. Знаем и за троянеца Парис, който е бил откърмен от мечка в гората, или за легендарния Ахил и как неговата майка Тетида се е грижила за него. Но знаем ли каква е легендата за Авитохол – първият български владетел според Именника на българските ханове. Днес ще разгледаме митове около неговата личност.

Кой е Авитохол – родоначалникът на българите

Според Именника на Българските ханове, Авитохол е първият български владетел. Живял е 300 години и е от рода Дуло. За съжаление няма повече информация за него от този източник. Но другите анали разказват една и съща история в 3 различни варианта за това легендарно лице:

Колко български градове са кръстени на българи?

Литовската хроника

Тя е открита през миналия век и е датирана от XIV-XV век. Тя съставлява сборник с разкази за легендари личности като Кир, Ромул и Рем и други. Между историите в него се споменава за “князът мизийски”, който е бил откърмен от кошута в гората след като е бил захвърлен в пущинака да загине. Тази история очевидно е била много популярна през вековете, тъй като е запазена и от ромейския историк Прокопий Кесарийски.

Историята на Прокопий Кесарийски

Той разказва за вълшебна сърна, която посочила пътя на утригурите и кутригурите през плитчина в Меотидското езеро.

Най-късната версия

Но има и по-късно версия, която свързва тези двата варианта. Тя разказва за легендарен герой, който бил откърмен от кошута и се прочул по цялата земя. Решил да даде име на племето си ,което никой друг да не може да произнесе – това било името на българите.

Колко български градове са с имена на наши владетели?

Доказателства в подкрепа на тази теза

Разбира се, и 3-те легенди са една и съща история, но украсена и представена по различен начин.Трябва да уточним, че никъде в историите не е записано името на това лице, така че не можем със сигурност да твърдим, че това е Авитохол. Но споменаването на термина мизийски и утригури, кутригури означава, че е свързано с историята на българския род. По този начин с голяма степен на вероятност можем да твърдим, че се говори за тази легендарна личност. Самото име на Авитохол според някои може да бъде разчетено на 2 части – “Ави” + “Токо”(сърна + син). Това тълкуване не е доказано, но е в подкрепа на твърдението, че това е лицето в историята.

Колко български градове са кръстени на животни?

Авитохол и връзката му с Атила

Най-популярната теза, която повече от вас със сигурност са чували е, че Авитохол и Атила са на практика едно и също лице. Доказателствата в подкрепа на това твърдение са няколко:

  1. 453 година умира Атила – приключва управлението на Авитохол според Именника
  2. Връзката между Ирник и Ернак. Ирник е вторият владетел след Авитохол. Името му е много близко с това на сина на Атила Ернак.
  3. Прокопий Кесарийски дава сведения, че синът на Атила – Ернак има 2 сина – Утигур и Кутригур, които дават началото на тези 2 племена. Всички знаем, че утригурите и кутригури са в основата на създаването на Стара Велика България от хан Кубрат след като успвява да ги обедини в обща държава.

Основният проблем на тази теория са корени в годините. Има разминавания между тях. Причината за това са най-вероятно свещените цикли, които използват прабългарите и са на 30 или 60 години. Но можем да твърдим, че определено има прекалено много съвпадения между историята на българите и тази на Атила. Вече каква точно е връзката между тях, няма как да знаем със сигурност към момента.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ