HomeФакти за БългарияКолко български градове са кръстени на цветове?

Колко български градове са кръстени на цветове?

Днес ще продължим темата за имената на българските градове. Ще разгледам всички български градове, които са кръстени на цветове. Колко на брой са те и на кои цветове са кръстени.

Колко са българските градове кръстени на цветове

Бройката им са цели 9. Разберете кои са те:

1.Белене

Първият град, който е кръстен на дума свързана с цвят е Белене. Връзката е очевидна с белия цвят. Интересното е, че едно от старите имена е Дунавград, но то не се е запазило през годините.В рамките на Османската империя, населеното място е известен център на павликяните , а по-късно приемат католическата вяра. Това на практика спасявае Белене, тъй като те запазват езика си и не биват асимилирани в рамките на империята.

2.Белоградчик

Вторият град е отнова свързан с белия цвят. Крепост с много древна история, свързана още с времето на Римската империя. През вековете е наричан и Белият град или Белград. Причината за това е бил белият цвят на къщите, който много рязко е контрастирал на червения цвят на скалите.

3.Белица

Отново връзката с белия цвят. Градът е споменат за първи път през 1516 година под сегашното си име.

4.Белово

Белово е град също с богата история, още от времето на траките.По времето на хан Крум е включен в рамките на Българската държава. Играе ролята на стожер на българщината през средните векове, като най-очевиден пример по темата е битката през 1378 година, която с много кръвопролитни боеве, османците успяват да превземат града.Играе и важна роля в Османската империя за съхраняването на българщината, като дава на страната ни поредица от бележити духовници и революционери.

5.Белослав

Смята се, тук е имало населено място още по време на Първата и Втората Българска държава под името Крушево. Самото име Белослав се появява доста по-късно. Това се случва по време на Освобождението и е свързано с 71-Белевски пехотен полк, който освобождава населеното място. В негова чест е кръстено и отново е свързано с белия цвят.

6.Бяла (Русенска област)

Името идва от белия цвят на скалите, които са в близост до града.

7.Бяла (Варненска област)

Селище с много богата история още от Римско време. Не знаем какво е било неговото име в рамките на Първата и Втората Българска държава, но се знае, че след като става част от Османската империя е записано под името Акдере – Бяла речна долина.

8.Русе

Смята се ,че името на град Русе идва от думата Червен – думата на старобългарски рыждь, която препраща и към русос на латинска, френските руж и русе, които означават червения цвят.Най-старото отбелязване на името е точно от чуждестранен пътеводител и е посочено името Роси. Това се смята за най-вероятната версия за произхода на името на град Русе.

9.Червен бряг

Градът бива споменат за първи път в османските данъчни регистри под името Джервен брег, което по-късно е трансформирано на Червен бряг.Смята се, че името идва от червеникавата на цвят глина, която се добива в района и се е превърнала в негов символ.

Това е класацията на градовете, които носят имена свързани с определен цвят. Надявам се, че информацията ви е била полезна.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ