HomeФакти за БългарияКолко държави има на Балканския полуостров?

Колко държави има на Балканския полуостров?

Балканския полуостров е един от четирити полуострова в Европа – заедно с Пиринейския, Аленинския и Скандинавския. Полуосторъвт е затворен между цели 4 морета – Черно, Бяло, Йонийско и Адриатическо. ОАтБалканите са завладяващо място, където се срещат много различни култури. Днес ще разгледаме повече за него – колко държави се намиран на него – изцяло или частично.

Колко държави има на Балканския полуостров

Тук трябва да разгледаме въпроса по 2 различни начин. Държави, които изцяло се намират на Балканите или държави, които имат някаква територия част от полуострова. Първа ще разгледаме държавите изцяло част от полуострова:

Кои държави са изцяло на Балканите

1. Гърция – 131 957 квадратни км

Гърция е най-голямата държава изцяло на намираща се на Балканите. Основната част от територията й се състои от планински земи – това представлява повече от 80% от територията й. Освен това има множество острови. За точната бройка се спори, тъй като цифрата се различава в зависимост от дефиницията за остров. Със сигурност можем да твърдим, че 27 от тези острови са постоянно населени. Гърците смятат себе си за много древен народ и за наследните на древните гърци и Източната римска империя.

2. България – 111 000 квадратни км

Ние се намираме на второ място по големина на Балканския полуостров. Тук важното е да отбележим, че дори в сегашната си територия, България не е малка страна. По територия ние сме средноевропейска страна, но по-важното е, че ние заемаме най-централната част на полуострова. По този начин ние сме на входа или изхода на европейския континент и можем да играем решаваща роля.

3.Босна и Херцеговина – 51 1239 квадратни км

Третата по големина е Босна и Херцеговина. Получава своето самостоятелно развитие през 1992, като няколко месеца преди това излиза от състава на Югославия. Босна има история на част от големи държави – Османската империя, Австро-Унгария и по-късно КСХС и Югославия.

4. Албания – 28 748 квадратни км

Една от най-бурно развиващите се държави, не само на Балканите. Албанският народ е с древни традиции и в последните години преживява сериозен демографски бум. Самото наименование идва от името дадено й римляните – най-вероятно от племето албани. Въпреки това, самите албанци наричат себе си Shqipëria и Shqiptarë, което в превод означава “Земя на орли” и “Деца на орли”.

5.Македония – 25 713 квадратни км

Държава, която е доста добре позната в България. Територията дълго време е било част от български държави – още от Куберова България , а по-късно става част и от Дунавска България. Остава дълго време част от Османската империя, по-късно е присъединена към КСХС и Югославия. През 1991 обявява своята независимост. Под външен натиск променя своето име на република Северна Македония.

6.Черна гора – 13 812 квадратни км

Черна гора или както я знаят местните – Черна планина е народ също с много богати история. Интересен факт за нея е, че получава освобождава по същото време като България – 1878 година. По-късно участва и в Балканската война. Там нейнтата малобройна армия е издържана за сметка на бюджета на България, но това не й пречи да се включи на страната на Сърбия и Гърция през Междусъюзническата война. След първата световна война е част от КСХС, а след Втората от Югославия. През 2006 година след референдум се отделя от Сърбия и става самостоятелна страна.

7. Косово – 10 909 квадратни км

Най-малката, но все още непризната от всички държава, е Косово. Дълги години е била часто от българското зелмище, а по-късно и от сръбското такова. В момента има голямо население от албански произход, което населява територията й.

Кои държава имат територия на Балканите

1.Сърбия – 73% от територията е на Балканите

Останалата част от Сърбия се намира в Панонската низина, която не се води част от Балканите.

2.Хърватия – 50% от територията е на Балканите

3.Словения – 27% от територията е на Балканите

4.Румъния – 9% от територията е на Балканите

Тук само Северна Добруджа се води част от Балканския полуостров

5.Турция – 3% от територията е на Балканите

Тук говорим само за така наречената “европейска част” на Турция(Източна Тракия)

6.Италия – около 0.1% от територията е на Балканите

Това е факт, който малко хора знаят. Италия има съвсем малка част, която се води на Балканския полуостров. Това е провинция Триест – тя е около 212 квадратни километра.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ