HomeФакти за БългарияКолко императори са умирали от българска ръка?

Колко императори са умирали от българска ръка?

Българската държава се гордее с много велики успехи и моменти в славната си история. Днес ще се концентрираме по-конкретно върху случаите, в които императорите са ставали жертва на българската военна мощ. Научете колко такива случаи има в нашата история.

Колко императори са намерили смъртта в сблъсък с България

1.Никифор I Геник – 25-26 юли 811

Първият случай, който всеки българин познава. Това е една от най-великите ни победи – тази при Битката при Върбишкия проход. Тогава хан Крум успява да се справи с ромейската армия и да убие императора. Това се случва след като Никифор I Геник успява да навлезе безпрепятствено на територията на България. Да опожари столицата ни Плиска и да прибере държавтото съкровище. Това поставя хан Крум в ситуцията, която трябва да действа на принципи “всички или нищо”. Византийската войска смята, че си е свършила работата и се прибира към Константинопол. Най-прекият път за това е през Върбишкия проход. Грешката, която прави Никифор е, че остава да пренощува още в началото на прохода. Ромейската войска не взема необходимите предпазни мерки, тъй като разчита на своята численост за защита. Но попадайки в теснината на Върбишкия проход – тази тяхна многобройност се обръща срещу тях. Хан Крум мобилизира всеки, който може да носи оръжие – включително и жените. Наема част от северните от България племена, които да допълнят липсващите бройки.

Как българите печелят Битката при Върбишкия проход

Хан Крум блокира всички възможни изходи от него. Преславската и Драгоевската планина служат за бариери съответно от западна и източна стара, Голяма Камчия протича в теснината. По това време, тя служи за естествена преграда пред преминаващите ромейски войски. Освен това българите затварят входа и изхода на прохода. По този начин, ромейските войски попадат в теснотията на прохода. В един своебразен капан, от който няма изхода. Тогава българите нанасят своя съкрушителен удар, за който се говори много години след това. Това е една вторият случай в историята на империята, при който императорът загива. Това поставя България като водещ фактор на полуострова.

2.Балдуин Фландърски

Това е вторият император, който погива от българска ръка. Той бива пленен след битката при Одрин на 14 април 1205 година. Тогава Калоян повтаря подвига на Крум.Този път вместо срещу ромеи, той се изправя срещу непобедимите кръстоносци. Тяхната тежка конница се е смятала за непобедима и никоя армия не е устоявала на нейния разрушаващ удар. Калоян успява да използва тяхната сила срещу тях. Високомерието за тяхната непобедимост + използването на подходящ терен, при който те не могат да развият своето нападение са ключови за успеха му срещу рицарите. Българите успява дори да пленян императора на Латинската империя – Балдуин Фландърски. Той е заточен в по-късно наречената на негово име кула. Смята се, че загива през следващата 1205 година. Около неговата смърт има много спорове, но има 2 основни хипотези:

  • Лансираната от западните историографи версия, че отхвърля чувствата на Анна Куманката(съпругата на Калоян). Тя го набеждава за гответ преврат срещу Калоян и българският владетел нарежда да бъде убит.
  • Балдуин наистина е готвил преврат и Калоян разбира за него и нарежда за неговата смърта.

Първата версия се опитва за представи Балдуин в максимално положителна светлана, но няма конкретни доказателства за нейната правдивост. Така или иначе, Балдуин очевидно е имал някакво участие в подривни действия срещу Калоян и поради тази причина бива наказан със смърт.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ