HomeФакти за БългарияКой български владетел е бил сръбски пленник?

Кой български владетел е бил сръбски пленник?

Днес ще ви представим историята на един български владетел, който има много нещастна съдба. Той бива пленен в конфликт със Сърбия, бива освободен от своя баща, но по-късно влиза в конфликт с него. Предполагам, че някои от вас вече са се досетили, че става въпрос за Владимир-Расате

Кой е Владимир-Расате

Това е първородният син на хан/княз Борис. Не се знае кога точно е роден, но щом още в началото на управлението на баща си участва в конфликт със сърбите, очевидно вече е бил в зряла възраст. Това се случва през 854 година. Борис I е известен като един от най-великите ни владетели, но не и на бойното поле. Опитва се да се възползва от слабостта в новата сръбска държава и да увеличи българското влияние. Владимир Расате и 12 велики боили са изпратени като част от българската войска. Те постигат първоначални успехи, но по-късно биват пленени от сръбската армия. И от тук започва интересното развитие на нещата.

Губи ли България наистина от Сърбия

Източник на тези събития е византийски хронист. Той посочва, че Борис успял да измоли от сърбите да освободят Владимир Расате и 12-те боили, да ги изпратят до границата с България и дори да изпратят сръбски принцове в българия двор. Колкото и велик дипломат да е бил Борис, очевидно чак да обърне подобен тип поражение в такава победа е напълно невъзможно. Очевидно става въпрос, че Борис заплашва сърбите с пълномащабна война, ако не освободят българските пленници и не плащат данък към България. Щом самият Борис не е водил българската войска, това означава, че това конфликт не е бил водещ за нашата страна по това време. За да направи това, Борис идва с цялата българска армия и поставя посочените условия срещу тях. Така сърбите решават да не влизат в конфликт, който няма как да спечелят и се съгласяват с условията на Борис. Така бъдещия владетел Владимир Расате бива спасен от баща си – за добро или за зло.

Откъде идва името Расате

Дълго време се смяташе, че това е езическото му име.Владимир е това, което приема като християнин, а Расате е било старото му българско име. Но в действителност се оказва, че името му е свързано с град Рас – стара погранична българска крепост на територията на днешна Сърбия. Смята се, че Владимир се отличил толкова по храброст там, че това е било наложена като негов прякор.

Владимир Расате като владетел

Той управлява между 889 и 893 година. Неговото управление се свърза с опита за връщането към езичеството и разрушаването на делото на неговия баща Борис. Това, което на практика изглежда много нелогично е как Борис не е забелязал подобни тендеции при Владимир още по време на управлението си. Борис управялва цели  37 години при които Расате играе основна роля и съдейства на баща си. Има предишни случаи в българската история при които престолонаследникът бива отстраняван, тъй като се смята за ненадеждан продължител на бащината политика. Такъв пример е да кажем Енравота. Той е най-големият син на Омуртаг, но е християнин и това поставя под съмнение неговата готовност да застане на български престол. Така или иначе, след поредица от неуспехи, Расате бива свален от престола от баща си Борис, ослепен е и е хвърлен в тъмница. Какво се случва с него след това не се знае, но очевидно не продължава дълго земния си път.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ