HomeФакти за БългарияКолко населени места са кръстени на Васил Левски?

Колко населени места са кръстени на Васил Левски?

Васил Левски е една от най-светлите личности в нашата история. Идол на много поколения българи, неговата роля бива описана от поредица български поети и писатели, които ни представят неговия образ. Днес ще го разгледам в една друга светлина – колко населени места в нашата страна носят неговото име. Нека ги преброим заедно.

Колко населени места носят името на Васил Левски

1.Град Левски – област Плевен

Има 1 град кръстен на името на Апостола. Той се намира на около 50 км от Плевен.Старото име на града е било Турски Караач или Караагач(черен бряст). Населеното място е познато още от турско време, но тогава е доста невзрачно и без кой знае колко население. Това се променя след Освобождението, особено когато започва строежът на линията София- Варна. Тя минава точно през това населено място и през 1897 е решено селото да се кръсти по името на Левски. Построяването на тази железопътна линия вдъхва живота на селището и постепенно то започва да се развива бурно. Особено в началото на новия век, много български търговци от близките градове като Севлиево, Габрово и Троян започват да използват железопътния транспорт за превоз на своите стоки или дори да развиват определена търговия в град Левски.Друг бизнес, който започва силно да се развива е търговията със зърно. Жителите на Левски изкупуват зърнената продукция и през железопътния транспорт е предоставят на останалите населени места във вътрешността на страната.През 30-те години на миналия век, тук се развива и голям българско-италиански бизнес. Построява се птицеферма, която изнася пилета за Италия. По-късно се траснсформира в птицекланица, която в пиковия си период изнася до 5000 заколени птици за Италия. Левски се превръща и в първото село, което е обявено за град след промените в управлението на България през 1944 година. Това се случва през 1945 година.

2.Село Васил Левски (област Пловдив)

Намира се в община Карлово. Старото му име е Митиризово. Интересен факт за него е ,че през вековете е имало големи спорове с Карлово за точните граници – тоест коя територия е в Митиризово, коя в Карлово. Причината е, че селото се мести на няколко пъти и сменя своето място. Тези спорове се водят още в рамките на Османската империя, продължават в Източна Румелия и накрая се прехвърлят и в България.

3.Село Васил Левски (област Стара Загора)

Старото му име е Аладалии до 1906 година, по-късно Левски до 1950 и след това Васил Левски. Това е село в община Опан. То е било старо богато турско село, което след Освобождението бива населено от българи – от град Димотика и околните села. Постепенно се превръща в едно от най-големите села в общината.

4.Село Васил Левски (област Силистра)

Намира се на около 30 км от град Силистра и на около 14 от Алфатар. Част от община Алфатар, селото е с около 60 души население спрямо последното преброяване от 2022 година.

5.Село Левски (област Пазарджик)

Най-старото му име е Оряхово, но в рамките на Османската империя, а по-късно и в България до 1934 година носи името Караагалар или Калагларе. През 1934 година общинските съветници се чудили как да преведат точно името. Защото Карагалар на практика означава черньовците – свързва се първата най-известна фамилия, които са имали по-тъмен цвят на кожата. Тъй като не успели да стигнат до консенсус, решили да бъде променено името на Левски. Проблемът е бил, че вече имало населени места кръстена на Левски и затова го нарекли Долно Левски, съобразявайки се обозначаването му на географската карта. През 1987 година името е променено на Левски.

6.Село Левски (област Варна)

Старото му име е Чатма. През 1934 година приема името Левски. Причината е, че според легенди, Апостолът на свободата е минавал през селото. Няма информация дали е основал комитет там.Селото е било известно през годините с многобройните си стада от овце и биволи.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ