HomeФакти за БългарияКой е единственият град с буквата "У" в България

Кой е единственият град с буквата “У” в България

Всички ние се интересуваме от история и география на България. Днес ще разкажа за населените места в нашата страна, които започват с буквата “У”. Те са 21 на брой, но само едно от тях е град. Разберете как се казва той и каква е неговата история.

Има само 2 града с буквата “Ц” – ето кои са те!

Името на кой град започва с “У”

Става въпрос за град Угърчин. Той се намира в Северна България – област Ловеч. Обособен е тази в собствена община. По отношение на името на селището – това представлява особена трудност да бъде определено. Най-правдоподобната теория, която се среща е свързана с неговия кумански произход. Наименованията на много селища в страната произхождат от личния произход на техните владетели – особено след като влизат в състава на Османската империя – тогава много места се кръщават по този начин – Кюстендил, Радомир, Драганово и т.н. Във връзка с Угърчин, най-вероятно става въпрос за наименование от кумански произход. Знаем, че в рамките на Втората Българска държава, куманиет играят основна роля – има династии с такъв произход и много боляри. В надпис от надгробна плоча от 1379 година в Охрид се среща куманското име Угърчик. Това подсказва, че е имало подобен тип кумански имена. Това ни води и към хипотезата, според която Угърчин е кръстено от османците на последния си владетел – Угърчик. За подобен тип подход подсказват и много наименования около селището днес – Куманска долина, Кумански ливади и Куманска рът. За първит път името Угърчин се споменава в османските регистри от 1485 година. От тогава до сега, селището носи това име, а през 1968 година става и единственият град с буквата “У” в България.

Колко са градовете с буквата “Я” в България?

Кои са другите населени места с буквата “У”

 1. Угледно – община Омуртаг – осноно населено с помаци
 2. Углярци – община Радомир – 120-годишни дъбове в околността
 3. Угорелец – община Севлиево – През 1978 година става село
 4. Угорялковци – община Елена – планинско село
 5. Узово – община Генерал Тошево – никога не е имало повече от 250 души
 6. Узунджово – община Хасково – Селото е едно от най-известните в България. В рамките на Османската империя, тук се провежда един от най-известните панаири, в които търговиците показват стоки от цял свят.
 7. Узуните – община Габрово – Става село през 1995 година – преди това има статут на колиби(най-малката единица за населено място)
 8. Узуново – община Асеновград – По данни от 2022 година тук живеят само 8 души
 9. Умаревци – община Ловеч – Носи името на Омур – неговният гуверньор в Османската империя
 10. Урвата – община Трявна – Няма постоянно население в него(Дори през 1934 има само 29 души)
 11. Уровене – община Криводол – Там е единственият открит мавзолей от римската епоха
 12. Уручовци – община Мадан – Намира се в планински район
 13. Усойка – община Бобошево
 14. Устина – община Родопи – Известно с Устинския водопад
 15. Устрем – община Тополовград – Предполага се, че е било изкуствено заселено в рамките на Османската империя, за да спират набезите върху пощите. По този начин са дадени специални права на лицата, които са се заселили там.
 16. Устрен – община Джебел – Близо до средновековната крепост Устра
 17. Ухловица – община Смолян – Носи името на Улулица – вид сова
 18. Ушевци – община Велико Търново – Официалната информация, която намерих за селото е ,че от доста години няма население в него.
 19. Уши – община Трекляно – Името на това село наистина е уникално за България. Поне аз не се сещам за някакъв аналог. Предполага се, че името му произхожда от намиращаща се наблизост планинска форма, която наподобява на ухо.
 20. Ушинци – община Разград – Единственото село в община Разград, което не губи население. То също е с дълбоки корени в историята и е свързано с древната крепост Абритус – около днешен Разград. Там се заселват и доста хора от Разград, след като той бива опожарен през 1810-1811 от поредната руско-турска война.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ