HomeФакти за БългарияКолко плаща България за независимостта си през 1908

Колко плаща България за независимостта си през 1908

В първата статия ви представихме предпоставките и обявяването на самата независимост на България на 22 септември 1908 година. Но, разбира се, с този акт не приключва сагата. В тази статия ще разберете как България успява да наложи признаването си за независима държава и колко плаща за това.

Какво се случва след 22 септември 1908 година

Въпреки че обявяват акта на независимост на 22 септември, изминава доста време докато той бъде признат. Австро-Унгария се възползват от ситуацията и анексира Босна и Херцеговина, а Гърция окупира Крит. Въпреките предварителните договорки с Австро-Унгария, външният им министър поставя въпроса за изплащане на компенсациите за национализирането на Източните железници. Стига се до серизно напрежение между Великите сили, тъй като всяка от тях се опитва да се възползва от ситуацията и да увеличи своето влияние на Балканите. На 1 октомври 1908 година, министър-председателят Александър Малинов дава интервю за френски вестник, в който казва следното:

 • “Независимостта си България е готова да изкупи с кръв, не с пари”

Великите сили опитват да съдействат за преговори между България и Османската империя, но и двете страни им нямат доверие. Те се опитват да се договорят помежду си ,но това не се случва. Поради тази причина се стига до сериозно военно раздвижване:

 1. Османската империя мобилизира войските в европейската си част
 2. България събира в бойна готовност запасните си войски
 3. Британският флот навлиза в гръцки и турски води
 4. Руският флот в Черно море е мобилизиран

Този конфликт е на ръба да отключи Световна война няколко години по-рано. По това време Великите сили още не са готови за подобен тип, въпреки че блоковете вече са разпределени и Антантата(Русия+Великобритания + Франция) вече е създадена. Това се случва през 1907 година. Антантата поставя ултиматум към българското правителстов да разпусне мобилизараните резерви и да започне преговори с Османската империя. Започва нов преговорен процес.

Какво се случва на преговорите между България и Османската империя

Османските искания

 • 572 милиона лева компенсация(За Източна Румелия) + 54 милиона искания на Източните железници = 626 милиона лева

Българските искания

 • 40 милиона лева компенсация за Източна Румелия + 42 милиона лева за Източните железници = 82 милиона лева
 • Руската империя и Франция се съгласяват с българското предложение

Британско предложение

 • 78 милиона лева за Източна Румелия + 42 милиона лева за Източните железници = 120 милиона лева

Резултати от преговорите

Британската империя се опитва да спечели на своя страна Младотурците, които управляват Османската империя и по този начин да подкопае влиянието най-вече на Германия. Българите изтъкват като аргумент, че никой измежду Сърбия, Гърция и Румъния не са плащали компенсации на Османската империя за отделянето им. По този начин се спират преговорите.

Нова ескалация на напрежението

В началото на 1909 година окончателно се разбира, че Австро-Унгария не смята да заплаща нищо на Османската империя за анексирането на Босна и Херцеговина. Това води след себе си до сериозно недоволство в младотурците. Те искат териториални компенсации от България – в района на Свиленград. Започва мобилизиране и изпращане на войски на границата около Свиленград. В отговор България мобилизира войската си и също я изпраща на границата. Българите поставят ултиматум, че няма да допуснат загуба на територия. Изглежда, че войната е въпрос на време, но в последния момент се намесва Руската империя.

Как Руското предложение разрешава конфликта

 1. Руската империя ще заплати 125 милиона лева – исканата по това време сума от Османската империя
 2. Руската империя ще си приспадне от тези 125 милиона задълженията на Османската империя от Освободителната война от 1877-1878 година
 3. Руската империя отпуска заем на България в размер на 82 милиона лева за срок от 75 години при лихва 4.75%.

По този начин се удовлетворяват и двете страни, а Руската империя засилва своето влияние в България. По това време нашата страна е ухажвана и от Антантата и от бъдещите Централни сили (Австро-Унгария и Германия) и това е лост, който може да се използва за вкарването на страната ни в Антантата. В крайна сметка на 9 април 1909 година се подписва Протокол за признаване на независимостта на България. По настояване на български представител Андрей Ляпчев, присъстват и представители на Великите сили.

По отношение на заема на България към Руската империя не успях да открия информация доколко е бил обслужван в периода от 1909 до 1922 година. Вероятността за заплащане от  страна на България в този период е много малка, тъй като страната ни тегли поредица от кредити за въоръжвана на войската ни и едва ли разполага със свободните средства за заплащане на вноските по него. Така или иначе, през 1922 година В.И. Ленин издава Указ, с който анулира финансовите задължения и постъпления по международни договори сключени от бившата Руска империя.В това число влиза и заемът на България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ