HomeФакти за БългарияКъде е обявена независимостта на България?

Къде е обявена независимостта на България?

Днес е 22 септември – една светла дата в нашата история. На днешния ден, през 1908 година България обявява своята независимост от Османската империя. Но къде се случва това важно за нас събитие – разберете повече по темата в следващите редове.

Къде е обявена независимостта на България

За да бъде осъщестен този акт, княз Фердинанд заедно с цялото правителство се събират на 21 септември в Русе. От там, ползвайке железницата те пристигат в старота ни столица Търново. По пътя, правят почивка в град Две могили. Там министър-председателят Александър Малинов написва просволутият манифест за обявяване на независимост на България. След като цялага правителствена делегация пристига в Търново, на 22 септември в църквата “Свети Четиридесет мъченици” се обявява официално независимостта на България. Княз Фердинанд приема титлата “цар на българите” и по този начин България възвръща в пълна степен своя суверенитет и самочувствие на независима страна.

Защо точно през 1908 година се обявява независимост

Причините са свързани с натрупването на няколко подходящи предпоставки, които помагат на българите:

1.Младотурската революция 1908

Лятото на 1908 година избухва младотурската революция в Османската империя. Тя се бори за ограничаване на абсолютните права на султана и връщане на Конституцията от 1876 година. Опитва се да ограничи и влиянието на Великите сили върху империята. Но на практика не успява да реализира тези свои цели и поставя Османската империя в много неблагоприятна позиция в отношенията й с нейните опекуни от Великите сили. Тук се случва и подходящо събитие от 30 август 1908 година – на тази дата е рождения ден на султана. Българският представител Иван Гешов не е поканен, тъй като формално България е васално княжество и не би трябвало да има представител в империята. Това се използва като удобен повод от българското правителства за влошаване на отношенията с Младотурците.

2.Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина

Австро-Унгария на практика контролира Босна и Херцеговина след решенията на Берлинския конгрес от 1878 година. Въпреки това, формално тази територия е част от Османската империя. Императорът Франц Йосиф се готви за анексация на тази територия и съгласува това си действия с останалите Велики сили. Българите са информирани от Руската империя и Фердинанд има среща с Франц Йосиф. Там те се договарят да действат съвместно.

3.Проблемът с Източните железници

Още в рамките на Османската империя се взема решение за построяване на железопътна мрежа. Тя се осъществява от барон Хирш. След Освобождението и Съединението на България, задълженията на Османската империя са прехвърлени върху Българската държава. Тази Източна железница налага такси, които пречат на българската икономика и са трън в очите на всеки български управник. Българските правителства се опитват да изградят алтернативни маршрути, но те са отдадени на концесия на Източните железници. Трябва задължително да се отбележи, че тези железници по това време са собственост на международен капитал. Говорим са съсобственост немски и австрийски банки с миноритарно участие на английсски, френски и швейцарски капитали. По този начин, България е с вързани ръце, тъй като се засягат интересите на всички Велики сили, ако българите предприемат действия срещу този конгломерат. Използвайки ситуацията от 1908 година и стачните действия на български железопътни работници от началото на септември 1908, българското правителство след молба на ръководството на Източните железници да се справи със стачката, завзема контрола върху железопътните линии. Смята се, че чрез съдействието на Франц Йосиф, Фердинанд успява да уреди и този проблем. Неговото финансово измерение е уредено чрез прихващане на задълженията на Османската империя към Руската империя от войната през 1878 година, а те се прехвърлят като задължения на България към Руската империя.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ