HomeФакти за БългарияКолко са официалните празници в България?

Колко са официалните празници в България?

Всички ние се радваме, когато имаме повод да почиваме. Особено, ако тази почивка е свързано с някакво важно събитие с исторически характер за нашата страна. Днес ще разгледаме колко на брой са официалните празници в България – ще дадем пълният им списък и къде точно са посочени те. Разберете повече по темата.

Колко на брой са официалните празници в България

Те са определени в чл.154 от Кодекса на труда – там са посочени следните дати:

 • 1.01 – Нова година
 • 3.03 – Ден на Освобождение от Османско иго (Османско иго е посочено в КТ)
 • 1.05. – Ден на труда и международната работническа солидарност
 • 6.05. – Гергьовден – ден на храбростта и българската армия
 • 24.05. – Ден на Светите братя Кирил и Методий
 • 6.09. – Ден на Съединението
 • 22.09. – Ден на Независимостта
 • 1.11 – Ден на Народните будители(неприсъствен само за учениците)
 • 24.12. – Бъдни Вечер, 25.12,26.12. – Рождество Христово
 • Велики Петък, Велика Събота и Велика Неделя

Така че можем да ги закръглим на общо 10 официални празника – броим заедно Бъдни Вечер и Рождество Христово, както и Великденските празници. Интересното е да направим разбивка на празниците ни като тематика:

 1. Исторически – 3 март, 24 май, 6 септември, 22 септември, 1 ноември – 5
 2. Християнски – Рождество Христово, Великден – 2
 3. Светски – Нова година, 1 май и 6 май – 3

Така че, ако трябва да обобщим, голяма част от нашите празници са свързани с нашата история. Тук съм посочил и 24 май като исторически празник, тъй като се празнува самото дело на Светите братя, а не толкова връзката им с религията. Гергьовден също е спорно как точно да го броим, но според мен е по-скоро светски празник, а не толкова християнски.

Важността на историческите празници

Въпреки че в последните години, историята на България почва все повече да се превръща в оръжие, което се използва във връзка със съотвените политически цели(нещо, което се е правило и при други периоди в историята на България), трябва да отбележим наличието на голяма част от най-важните дати в нашата история. Особено тези свързани с възраждането на българската нация в рамките на XVIII и XIX век. Единственият празник, който в последните години се превръща в особен спор, разбира се, е 3-ти март. Причината е очевидна за всеки човек, така че не смятам да се спирам на нея. Аналогията, която веднага се сещам за промяна в историята на България спрямо текущата конюктура е следната – преди 1989 година се е разглеждало походът на княз Светослав по времето на управлението на цар Петър като едва ли не началото на българо-руската дружба. Разбира се, всички сме наясно, че няма нищо подобно, но конкретната политическа ситуация играе и своята роля върху историята. Това се запазва и към днешна дата и се забелязват подобен тип опити да се очерни тази светла дата(3-ти март), като едва ли не свързана с чужда държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ