HomeФакти за БългарияПреди Батак и Перущица - кое въстание носи кула от черепи?

Преди Батак и Перущица – кое въстание носи кула от черепи?

Всички ние сме запознати с голема част от зверствата срещу българите от страна на Османската империя. В най-голяма степен е популярно това, което се случва при Батака и Перущица. Но още в началото на XIX век, се случва нещо шокиращо. Едно българско въстание води след себе си до построяване на кула от черепи. Ето какво трябва да знаем за Нишкото въстание

Нишкото въстание от 1809

То е свързано с поредния руско-турски конфликт започнал през 1806 и завършил през 1812 година. Тогава българите виждат възможност за своето освобождение. Те се организират най-вече в Ниш и през 1809 година под ръководството на Стефан Синджелич избухва голямо въстание, което включва повече от 3000 души. По това време, Ниш е един от градовете запазили своето българско самосъзнание в най-голяма степен. Това се пише дори и в сръбския печат, в който въстанието е наречено „Устанак у Бугарской“, тоест въстание в България. Ако трябва да дадем малко по-голям исторически контекст на ситуацията – по това време Северозападна България е със сигурност най-будния български регион. Градове като Видин, Браничево, Ниш, Пирот водят до големи проблеми на Османската империя. Дори в средата на XIX век се стига до вариант за отделянето им в отделна държава. Това отклонение е във връзка, че в момента на много места се пише за това въстание като сръбско. Със сигурност е имало и сърби, но те не са били водещият фактор по това време.

Какво се случва с Нишкото въстание

Бунтовниците атакуват силната Нишка крепост, като я държат под обсада повече от 2 месеца. Това принуждава Високата порта да изпрати подкрепления в лицето на Хуршид паша. Той води след себе си около 30 000 души. Разбира се, това преобръща хода на събитията и въстаниците са принудени да се оттеглят. Водените от Стефан Синджелич се укрепяват на хълма Чегар, недалеч от Нишките покрайнини. Там се биват обкръжени и избити от войската на Хуршид паша. За Стефан Синджелич се знае , че умира като нарочна взривява останалите амуниции на въстаниците, за да може да убие колкото се може повече от турския аскер. Така въстанието бива потушено.

Как се появява Кулата от черепи – Челе Кула

Хуршид паша нарежда да бъдат отстранени главите от телата на починалите въстаници. Те са изпратени в Цариград като доказателство за свършената от него “добра работа”. Те биват показани на своеобразен парад из улиците на столицата на Османската империя. След това, тези стотици черепи са върнати в Ниш. Хуршид паша нарежда изграждането на кула, в стените на която са зазидани тези човешки останки.Тя е трябвало да служи за назидание на всички останали – и като пример какво ще им се случи, ако вдигнат отново ръка на империята.

Тази кула е била толкова впечатляваща, че дори през 1830 години – повече от 20 години по-късно е описана от френски пътешественик минал по тези земи.Алфонс дьо Ламартин е потресен от гледката, която очевидно вижда за първи път. В следващите години има легенда, че много българи от града разпознават черепите на свои роднини, махат ги от стените и ги погребват.

Какво се случва с Кулата след 1878 година

След 1878 година, Ниш влиза в състава на Сръбската държава. Сърбите представят този паметник като символ на тяхната борба срещу османците, като го използват с пропагандна цел. Голяма част от тях забравят поредицата от български хайдути, които се бият на сръбска страна и помагат за тяхното Освобождение от Османската империя. Така че е важно ние да помним тези събития и да знаем какво се е случило през 1809 година.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ