HomeФакти за БългарияВ превод от гръцки, името на кой български град означава "панаир"

В превод от гръцки, името на кой български град означава “панаир”

Днес ще ви представим историята на един специален български град. Той играе ключова роля в един от най-важните моменти в българската история. Разберете повече за този град, чието име означава от гръцки “панаир”.

Кой е “панаирският” град в България

Става въпрос за град Панагюрище. Тези земи са обитавани от хилядолетия. Всички знаем за известното панагюрско съкровище доказателство за наличието на живот по тези земи от дълбока древност. Наблизо се намират и руините на древните български крепости Красен и Душковченин .От друга страна, официално самото селище е основано много по-късно. Това се случва в рамките на Османската империя. Името му идва от думата “панагюр”, която е вариант на съответната дума на гръцки, която означава “панаир”. Причината да бъде кръстен по този начин градът е, че на старото място на селището е имало малък панаир. В следващите години, селището се премества на сегашното ми местополжение.

Кой е най-подценяваният владетел от Първата Българска държава

Враждата в Панагюрище

Разбира се, вражда е малко силна дума. По-ското става въпрос, че в рамките на XVI и XVII век много българи от различнти краища на нашето землище се премества в Панагюрище. Основно това са жители от Македония – Дебър, Прилеп и Костур. Това разделя селището на отделни махали от преселници. Съответно води и до напрежение между отделните махали, които са представители на различни части от българското землище. Доказателство за това е, че в градът дори и в днешно време се среща много смесен говор. Той се намира на ръба на ятовата граница и може да чуете както източнобългарския, така и западнобългарския диалект.

Как латинците си отмъщават за загубата от Калоян?

Въпреки това в рамките на нашето Възраждане, има сериозен подем на занаятите. Тук се развива силно джелепство, мутафчийство, абаджийство, обущарство и още много други. Разбира се, най-известната е Панагюрската златна школа. Златарите от града са негов символ и запазена марка спрямо всички останали занаяти.

Важността на Панагюрище за България

Той играе своята голяма роля най-вече по време на Априлското въстание. Още преди това, Васил Левски основава тук свой революционен комитет. Той служи като основа за Апостолите по време на Априлското въстание и те стъпват върху неговата организация. Панагюрище е изключително важно средище за IV революционен окръг. Само на около 8 км от града, се провежда на практика Първото Народно събрание в нашата история – имам предвид по нова история, а не църковно-народните събори от времето на Първата ни държава. Оборище като място на събиране на български народни представители на 14 април 1876 е кулминацията на усилията на поколения българи за освобождението на България. Разбира се, намире се и един предател, който разваля цялата работа. Името му е известно на част от историците, но е по-добре да бъде забравено в нашата история.

Знаете ли имената на всички Пловдивски тепета?

Как българите сами се справят с предателя от Оборище

Повечето от Вас, които са ходили в местността Оборище може би са виждали паметникът, на който са изписани имената на представителите на това събрание. Когато е построен е имало и името на предателя. Но поколения българи го зачертават върху камъка и в момента има само една резка на мястото на неговото име. Това е справедливото наказание за неговите действия. По този начин българският народ му дава заслужената присъда.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ