HomeИнтересноБългарияС кои букви няма градове в България?

С кои букви няма градове в България?

В нашата азбука имаме цели 30 букви. Днес ще ви представя с кои от тях нямаме нито един град. С всички от тях имаме население места, с изключение на буквата ь – ер малък. Поради тази причина ще я извадим от класацията. Но всички останали 29 букви са налични и са готови за състезанието. Приключете старата година с тази забавна надпревара.

С кои букви нямаме градове в България

1.Буквата Ж – 0 града/ 54 села

Това е първата буква в нашата класация. С нея имаме цели 54 села, но за съжаление нито един град. Може би най-известното селище с буквата “Ж” е Жеравна, която е една от популярните туристически дестинации, които всички сме виждали още като ученици. Надявам се за новата година да имаме промяна и буквата Ж да има представител сред градовете.

2.Буквата Й – 0 града / 9 села

Това е следващата буква в класацията. Нямаме нито един град, но имаме цели 9 села, които започват с буквата Й. Ето и кои са те:

  • Йерусалимово, Йоаким Груево, Йовково, Йововци,Йовчевци, Йоглав,Йонково,Йончово,Йорданово

Както виждаме, те са кръстени на определени личности, фамилиии или Йерусалимово. То носи името си от двама хаджии, които са посетили Божи гроб и след Освобождението името му се променяа от Хаджиево на Йерусалимово.

3.Буквата Ф – 0 града/ 18 села

Следващата в класацията е буквата Ф. За съжаление с нея също няма нито един град, но има цели 18 села. Тази буква е една от най-рядко използваните за имена на население места, така че е напълно логично да попада в класацията.

4.Буквата Щ – 0 града/5 села 

Още една трудно използваме буква за име на населено място. Въпреки това има цели 5 села, които я използват. Ето кои са те:

  • Щерна, Щипско, Щит, Щръклево,Щърково

Много от тези села получават имената си след реформата с наименованията на селищата и техният превод от турски. Това е и причината за появата на тези имена на нашата карта – разбира се има го и изключението село Щипско, което пази името си още от османско време.

5.Буквата Ъ – 0 града/ 1 село

  • село Ъглен – единственото населено място с тази буква и логично то е село, така че буквата Ъ със сигурност попада в нашата класация. Има много спорове откъде точно произхожда името на селото, но така или иначе трудно може да се даде точне отговор на въпроса.

6.Буквата Ю – 0 града/ 10 села

Буквата Ю също не е сред най-популярните за ползване в нашата буква. С нея има само 10 населени места – села. 3 от тях са свързани с думата Юнак или нейна производна. Така или иначе пожелаваме успех на буквата Ю и дано има повече населени места и градове с нея.

Това са всички букви, с които нямаме градове. Единствената наистина сериозна изненада е буквата Ж – там има цели 54 населени места, така че се надяваме за в бъдеще едно от тях да получи статут на града и тя да напусне тази класация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ