HomeФакти за БългарияВ кой български град е роден "последният римлянин"?

В кой български град е роден “последният римлянин”?

Днес ще ви представим историята на един специален български град. Той играе важна роля в историята на Римската империя, по-късно на Византия и България. Дори в него е роден един от най-известните римски военначалници, който е известен с прозвището “последният римлянин”. Научете повече за този български град.

Кой български град е родно място на Флавий Аеций

Става въпрос за град Силистра. Той е с много богата история още от времето на древните траки. През 106 година след Христа, селището бива превзето по времето на император Траян, който нарежда там да се построи град Дуросторум. Там бива разквартирувам елитния XI Клавдиев легион, който води началото си още от времето на Юлий Цезар. Причината да бъде разполжен в Дуросторум е, че това е външна граница на империята, която преминава по течението на река Дунав и да служи за защита срещу нападенията на племената. Още повече е разполжен на така наречения “Път на народите”, което допълнително усложнява защитата му. По-късно Дуросторум бива обявен за самостоятелен град в рамките на Римската империя. А в края на IV век там се ражда и Флавий Аеций – известен като “посленидният римлянин”. Това е безспорно един от най-успешните римски военни лидери в последните години на Римската империя. Той е известен с победата си срещу Атила в битката при Каталунските поля през 451 година. Умира през 454 година, а само 20 години по-късно пада и самият град Рим в ръцете на “варварите”.

Силистра – град на царете

Въпреки че Силистра не е столица нито на България, нито на Византия, той е град със стратегическо значение. Превръща се в резиденция на поредица от български владетели. Смята се, че още по времето на хан Омуртаг е изграден Дунавският дворец, който служи на българските владетели. По-късно там намира и убежище цар Симеон в размирните за него 896-897 година. Тогана един от най-успешните български владетели е притиснат до стената с нападението на маджарите и на практика превръща Силистра(Дръстър) в своя столица. През 927 година, във връзка с признаването на българската патриаршия от страна на Византия, българският патриарх Дамян прави Силистра своя резиденция. Това се запазва чак до 971 година.

Османската империя

Дори и в рамките на Османската империя, Силистра запазва своята важност. Градът се превръща в център На Силистренския вилает, който включвал територии от цели 4 държави – България, Румъния, Молдова и Украйна. Силистра е най-силният и важен град от четириъгълника – Силистра, Русе, Шумен, Варна. Това се случва след като през 1828 година, той бива превзет от руските войски. Бива контролиран от тях чак до 1833 година, когато се връща в Османската империя. Това е причината в средата на XIX век да бъде подсилен значително, за да може да се справи с евентуална руска заплаха

Между България и Румъния

Силистра се връща в пределите на България след Освободителната война. Въпреки това, той не остава дълго част от нашата държава. След Букурещския мирен договор от 1913 година, Силистра става част от Румъния. Това се отразява много негативно на града и целия регион, който бива тотално занемарен в рамките на чуждата държава. Крайовската спогодба поправя тази неправда и градът се връща в пределите на страната ни.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ