HomeФакти за България"Във Враца гарга не каца" - научете историята на тази култова фраза

“Във Враца гарга не каца” – научете историята на тази култова фраза

Това е изразът, с който всички българи свързват град Враца. Но каква е причината за него. Дълги години не се знаеше, но преди няколко години тази история вече доби публичност. Научете каква е причината “във Враца гарга не каца”.

Каква е историята на шеговития израз

Тя започва през далечната 1926 година. Товата министърът на гората и лова Иван Багрянов започва цяла кампания за унищожаването на вредните птици, които нанасят на посевите, както и на дребния полезен дивеч като фазани и яребици. Това е окомплектована и чисто законодателно със съответната наредба. Определя се, че популацията на гаргите трябвало да достигне до нивата на другите “културни страни”. Тази кампания е подета и от тогавашните медии. Те разпространяват рецепти как се приготвят гарги и колко вкусно и полезно е тяхното месо. По принцип се приема, че основната работа по отстрелването на тези птици трябва да се свърши от ловните дружинки. Въпреки това, в Закона за подобряване на земеделското произвоство е посочена глоба на всяко лице, което не отчете своята норма от гарги. В наредбата към закона е посочено, че “всеки член от семейство от мъжки пол на възраст от 12 до 45 години да предаде в съответната община по два чифта крака или 10 яйца” от гарванови птици – свраки, чавки, гарги, или други хищни пернати.”

Враца взема връх в републиканското първенство по лов на гарги

Не се знае доколко е успешна тази кампания на министерството. Но през 1935 година местните ловци от Враца с гордост заявяват, че те са първенци в тази кампания след като са предали повече от 4000 чифта крака и яйца от гарги. Гордостта на врачаниет се обръща срещу тях и в един от най-големите национални вестници “Утро” е публикувана саркастична статия по този повод.

Вестник Утро се шегува с врачани

В тази статия от 1935 година се посочва, че най-голямото геройство на врачани е да приемат, че “във Враца гарга не каца”. Изданието допълва, че вече гаргите не искали да кацат във Връца, защото усещали силната конкуренция от местните жители. По този начин този израз добива силна популярност в българското общество и се налага като реплика, която се свърза с града. Въпреки това, врачани не остават назад и се го връщат на тези подигравки.

Как врачаните отвръщат на удара

Врачаните отвръщат на удара, като наричат тези своеобразни защитници на гаргите “гарголюбители”. В местата врачанска преса е публикувана илюстрация, на коята е показан паметник на тези птици. Надписът гласи, че е създаден от “гарголюбиви граждани, които издигат “Паметник на незнайната гарга” в Градската градина в столицата”. По този начин врачани въобще не остават назад от тези защитници на гаргите и им отвръщат също много саркастично.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ