HomeИдеи за градинатаЕто какво трябва да знаете за сеитбата на ранните картофи, за да...

Ето какво трябва да знаете за сеитбата на ранните картофи, за да ги вадите с кофите

Знаете ли, как и кога да засаждате картофи на открито?

А можете ли е да си представите живота без картофи? С тях се готвят най-вкусните ястия, включително диетични. Разбира се, може да отидете в абсолютно всеки хранителен магазин или хипермаркет и да купите този зеленчук. Нищо, обаче не може да се сравнява с вкуса на млад картоф, отгледан на собствена градинка!

Кога да засадите картофи на открито: оптимално време

Когато избирате оптималното време за засаждане на картофи е много важно да постигнете баланс. Ако това се прави твърде рано, пролетните слани могат да унищожат картофите, а студената земя да провокира ризоктониоза (гъбично заболяване, при което, върху клубените се образуват черни израстъци). И така, ако се засади твърде късно, може да получите по-малка реколта, защото поради края на топлия сезон няма да има време да узрее напълно.

Ето, какво трябва да знаете за сеитбата на ранните картофи, за да ги вадите с кофите

На първо място, когато избирате времето за процедурата, трябва да се съсредоточите върху метеорологичните и температурните условия. Почвата трябва да се затопли до 8-10 градуса по Целзий, а температурата на въздуха, през деня да е стабилна на 15-20 градуса (или повече) по Целзий.

Съвет! Ако се съмнявате и мислите, че студовете могат да се върнат през пролетта, е по-добре да отложите процедурата за по-късно.

Народен трик! Някои опитни градинари са възприели опита на своите предци. Те, при избора на дати се ръководят от народните знаци. Смята се, че може да засадите картофи, когато:

брезовите листа достигнат размер на монета с номинална стойност 20 стотинки;

глухарчето е цъфнало;

цъфтежът на черешите мине.

Избор на място и почва за засаждане на картофи

Правилното място и подходящата почва за засаждане и отглеждане на картофи са много важни. Когато избирате, трябва да се ръководите от следните правила:

Мястото трябва да е открито, добре огрявано от слънце през деня.

Мястото трябва да е равно, без наклон.

Препоръчително е да се избягват низините, в които се натрупва влага, както и прекомерно напоени райони, места с високи подпочвени води.

Почвата трябва да е рохкава, плодородна, питателна.

Културата предпочита леки глинести или песъчливи почви.

Тежките глинести почви не са подходящи, тъй като тази култура се нуждае от много кислород за нормален растеж и развитие и такива почви имат лоша дишаемост.

Добри и лоши предшественици

За успешно отглеждане и добра реколта от всякакви зеленчуци, трябва да спазвате правилата на сеитбообращението (т.е. редуване на културите). Правила за ротация на културите за тази култура:

Самият картоф се препоръчва да се засажда ежегодно на ново място, за да се предотврати изчерпването на почвата и натрупването на патогени и ларви на вредители в земята.

Добри предшественици, след които се препоръчва засаждане на картофи: царевица, зеле (и други кръстоцветни представители), чесън, лук, различни кореноплодни култури, тиквени култури (тиквички, краставици, тиква), бобови растения (боб, грах), зърнени култури (пшеница), ръж), репички.

Лоши предшественици: други представители на семейство нощни (чушки, патладжани, домати). Факт е, че картофите и другите му „роднини“ имат едни и същи заболявания, например късна болест.

Избор на сортове картофи

Сортовете картофи се делят на ранни, средни и късни. Важно е да имате предвид няколко правила:

  1. Изберете само зонирани сортове

Колкото и добър и продуктивен да е сортът, той няма да се прояви напълно при неподходящи почвени и климатични условия.

  1. Винаги избирайте и засаждайте множество сортове

Първо, това ще помогне за разпределяне на времето за плододаване, чрез засаждане на сортове с различни дати на зреене. Второ, по този начин може да се уверите в случай на метеорологични или други трудности: различните сортове устояват на неблагоприятните условия по различни начини и така винаги ще имате добра реколтата. Ако расте само един сорт, неочаквана суша, дъжд или болест може да убие всички.

Не се ограничавайте до един сорт!

  1. Засадете, приберете и съхранявайте отделно различните сортове

Това най-често се случва при смесено засаждане на сортове. В този случай добивът ще бъде по-нисък.

  1. Периодично подновявайте посадъчния материал

Отглеждайте картофи от грутки или купувайте качествени такива от надеждни продавачи. Ако това не е съобразено, с времето сами ще забележите, че добивът драстично се покачва и вече може да вадите картофи с кофите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ