HomeИнтересноБългарияСело Върбица Плевенско - какво трябва да знаем за него

Село Върбица Плевенско – какво трябва да знаем за него

Някъде там в северна България се намира едно от многото селца, село Върбица. Много от вас ще си помислят: „… Какво пък толкова, село като село, има ги на всеки километър из цялата територия на република България“, да но веднага ще оспорим. Село Върбица Плевенско – крие неща, които не всички знаем за него. Кои са те, научете сега:

География на Върбица

Селото Върбица е част от Плевенската община. Разполага се точно на 12 км. североизточно от града Плевен. Намира се в централна Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина към 200 метра и се простира по северните склонове на Плевенските възвишения.

Климат тук е умерено континентален. Почвите са тъмносиви и предимно горски. В околността на село Върбица има находища на глини огнеупорни. Местата са известни като: „Чучурът“, „Суха Върбица“, „Сухият кладенец“ и „Дрянът“. Главно от сарматски континентално-блатни скали са глините по тези места и имат по-различен химичен и минерален състав.

История на село Върбица Плевенско

По североизточната част на селото се разполагат останки на праисторическо селище. Открити две големи находки към 1930 и 1965 година и са предимно останали от бронзовата епоха. Сред тях са намерени сечива (сърпове, кухи брадви и брадва тип „унгарски стил“), гривна на фрагмент от меч и връх на копие.

На територията на местността „Суха Върбица“  са намерени останките на старо селище. Като село за Върбица се говори за пръв път през 1430 година и данните са от в турския регистър.

В наши дни и от началото на XIX век, с. Върбица е служело за Главна квартира на румънски войски. Това продължило през целия период на руско-турска освободителна война (годината била 1877 г. – 1878 г.) и по време на обсадата на град Плевен.

Религии село Върбица област Плевен

До Освобождението на България от турско робство, в селото Върбица не е имало църква. Местното население посещавало църквите в съседни села около град Плевен. От 1899 г., започва строежът на църква „Въведение Богородично“. Той е  завършен изцяло през 1903 г. Местното население на Върбица са християни източноправославни.

Село Върбица Плевенско – какво трябва да знаем за него

Някои местни, в т. ч. кметът на село Върбица смятат, че ако има някъде олимпийско село, то трябва да е тяхното – Върбица. В него е родена и отраснала Стойка Кръстева, която на олимпиадата в Токио, спечели заслужено златния медал и превърна не само своя роден край в прочут, но и накара всички българи да се гордеят, че са такива.

Българската боксьорка, промени живота на местните на село Върбица с победите си на ринга.

В селото Върбица са и нейните родители, които не по-малко от всички останали трепнат и се радват на постиженията на дъщеря си!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ