HomeИдеи за градинатаКак да създадем смесена градина

Как да създадем смесена градина

Градинарството е сред любимите занимания на много хора. За всеки от тях няма нищо по-прекрасно от градина, осеяна с много цветя, билки, зеленчуци и овощни дръвчета. Всички те са умело подредени и съчетани, като съвсем до скоро за всяко от тях беше обособено специално място. В последно време обаче, градинарите все повече намаляват границите между отделните култури и на практика всички те растат заедно. Това смесване на цветя и зеленчуци разбира се е много добре и естетически съчетано. Целта е едновременно да се постигне по-голяма функционалност на мястото, а и да се създаде един по-пъстър пейзаж в градината. Ако и вие сте любител градинар и искате да създадете смесена градина в своя двор, то сега ще ви научим как да го направите.

Ето и кои са основните правила за това:

1.Първото и много важно условие при съчетанието на различните растения и култури са сходните им изисквания към светлината, влагата и вида на почвата. Съчетани правилно те ще виреят заедно в синхрон.

2.Едно от важните неща, на които трябва да обърнете внимание при подредбата на своята градина е периодът на цъфтеж на различните растения. Най-добрите варианти са да съчетаете такива, които цъфтят по едно и също време или едно след друго. По този начин вашата леха ще бъде обагрена в различни цветове от ранна пролет до късна есен.

3.Големината на растенията, които искате да съчетаете също е от голямо значение. Тук трябва да подберете такива, които са на почти еднаква височина, за да бъдат равномерно осветени от слънцето. Покрай тези, които имат необходимост от засенчване, каквито са краставиците, патладжаните и марулите например, спокойно можете да засадите малко по-високи декоративни растения.

И след като вече знаете какви са основните правила за създаването на смесена градина, нека сега ви разкажем как и кои растения и цветя можете да комбинирате успешно в нея.

Покрай бордюрите с цветя можете да посадите някои от любимите си подправки, като магданоз, босилек, лимонена трева, чесън или копър. Разбира се можете и да им смените местата, като  отпред посадите нискорастящи  плодове и зеленчуци, като ягоди, салати или лук, а зад тях да оформите цветната леха. Чудесна е комбинацията между билки и цветя, чиито цветове са жълти или оранжеви, с цветовете на мащерката или лавандулата.. Розмаринът, ментата или ригана пък можете да съчетаете с декоративните растения в градината си. Прекрасна ще изглежда и лехата с пресен лук, чиито синьо-зелени пера са чудесен фон за пъстроцветните ви лалета. Основата на лозите пък е подходящо място за букет от пъстри цветя, които ще внесат много цвят и свежест под дълбоката ѝ сянка.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ