HomeИдеи за градинатаКак се гледат стайни цветя през есента

Как се гледат стайни цветя през есента

Есента може да бъде сезон на изпитание за грижите за растенията, тъй като те се борят да се адаптират към непостоянните нива на топлина, влажност и слънчева светлина в домовете ни, така че опознайте нуждите на вашите стайни саксийни растения. Изискванията към градинските растения и стайните саксийни растения варират; все пак има някои основни правила, които ще се прилагат за всички ваши растения, за да ги поддържате здрави през есенния сезон.

Поливане и влажност през есента

Тъй като основната причина за влошаване на повечето саксийни растения е пренасищането, добро решение е да оставите почвата да изсъхне между поливанията. Това подпомага проникването на кислород в кореновата система на растението, което е толкова важно за здравия растеж, колкото и водата.

Цветята и билките в пластмасовите саксии трябва да се поливат по-рядко от тези в глинените, но се уверете, че водата може да изтича и поставете саксията в чинийка, за да подпомогнете източването. Прочетете отзивите на опитни градинари за оптимизиране на поливането на вашите конкретни видове растения.

Високата влажност се отразява неблагоприятно на саксийните растения, но това може да се коригира чрез увеличаване на вентилацията. Растенията могат да изсъхнат по-бързо в сухи среди, което може да доведе до мъртви листа и падане на пъпки. Температурата на въздуха и прахът също могат да причинят изсъхване на зеленината на закрито. Поддържайте вашите растения да изглеждат перфектно, като ги избърсвате редовно или, алтернативно, давайте бърз душ на вашите растения.

Оставете на слънчева светлина

Слънчевата светлина дава на стайните и градинските растения енергията, от която се нуждаят, за да образуват буйна зеленина и цветя. Тъй като дневната светлина намалява между септември и ноември, вашите стайни растения може да показват признаци, че страдат от липса на енергизиращи слънчеви лъчи. Повдигането на щорите или отварянето на завесите и поставянето им на прозорец с южно изложение ще ви помогне да се грижите за растенията на закрито.

Крушките с нажежаема жичка не са идеални за вашите саксийни растения поради редица причини. Използват твърде много енергия; произвеждат твърде много топлина и, ако са поставени твърде близо до вашите саксии, могат да изгорят листата или да изсушат почвата в саксията твърде бързо. Изберете флуоресцентни тръби, тъй като отделят малко топлина; произвеждат повече светлина на ват и могат да бъдат поставени много близо до вашите саксии (30 до 45 см).

Пресаждане и подхранване

Повечето здрави саксийни растения в крайна сметка израстват саксиите си, така че есента е чудесна възможност за повторно засаждане на вашите растения, тъй като това е време на намалена активност. През това време можете да прегледате отново плановете си за засаждане на повечето растения, без да шокирате листата им. Планирайте предварително, за да закупите подходящите саксии за целта. Не забравяйте да не прекалявате с торенето, тъй като стайните саксийни растения не се нуждаят от толкова много тор през зимните месеци. Когато пресаждате от една саксия в друга, можете да добавите малко тор и накрая, не забравяйте да добавите вода, след като сте завършили повторно засаждане.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ