HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаЛятна резитба на кайсията за богата реколта - какво трябва да знаете

Лятна резитба на кайсията за богата реколта – какво трябва да знаете

Резитбата на кайсиите, през лятото е една от селскостопанските практики, която спомага не само за удължаване периода на плододаване, но и значително подобряване качествените характеристики и броя на получените плодове.

Лятна резитба на кайсията за богата реколта – какво трябва да знаете

Методиката за прилагане има специфика, която се различава от каноните на резитбата на всички останали костилкови овощни култури. Лятното подрязване на кайсии може да е: санитарне, състоящо се в отстраняване на повредени, болни и изсъхнали клони; възстановяване, което помага за получаване на добра реколта; подмладяваща цел, предназначена да удължи живота на старото дърво за няколко години.

Кайсията, както никоя друга овощна култура се нуждае от ежегодно подрязване. Това обстоятелство се дължи на: Склонността на дърветата от тази порода бързо да изграждат короната. Още 8-12 седмици след пролетното подрязване има спешна нужда от премахване на излишните млади издънки, които удебеляват короната и провокират плешивост на вътрешните клони.

Лятна резитба на кайсията

Лятна резитба за богата реколта

По-ранно навлизане в периода на плододаване на млади разсади, които не са подрязани, води до твърде бързо изчерпване на дърветата, обвързване на прекомерно количество плодове. Неспособността на кайсиите самостоятелно да разпределят реколтата. Постоянното задръстване с плодове се отразява неблагоприятно на състоянието на дърветата. Клоните, които се счупват под тежестта на плодовете и не дават млади издънки, бързо остаряват и изсъхват; всяка година залагат по-малък брой плодни пъпки. В резултат на това добивът на кайсии се намалява и плододаването става нередовно. Качеството на самите плодове също се влошава значително. Така, самите те стават по-малки и губят предишната си сочност.

Значително намаляване на зимната издръжливост на обрасли и отслабени дървета, влошаване на техния имунитет и устойчивост на болести и паразити. Спецификата на лятната резитба на кайсията следователно е, че тя се извършва не за увеличаване на добива, както е при другите овощни дървета, а за намаляването му. Само в случай на редовното му прилагане, културите ще са стабилни, а плодовете ще бъдат необичайно вкусни и сочни.

Кога да режа?

Лятната резитба на кайсиите може да бъде ранна и късна. Ранното подрязване, наречено преследване и играещо ролята на подмладяваща процедура се извършва в началото на юни. Основната му цел е да осигури максимален растеж на младите леторасти и образуването на плодни пъпки, върху тях за бъдещата култура. При съкращаване на силните издънки за угояване (така наречените “върхове”) цъфтежът на кайсията, през следващата година се забавя с една до две седмици.

Какво трябва да знаете за лятната резитба на кайсията за богата реколта

През август се извършва късна резитба на кайсията, която стимулира залагането на плодни пъпки. През този период плодоносните дървета постепенно се освобождават от излишната зеленина, а разрезите, останали на мястото на отрязаните клони, заздравяват много бързо и практически не се придружават от заболявания. Кайсиите, подложени на резитба през лятото, изискват обилно поливане. Липсата му може значително да отслаби дърветата. В резултат на това периодът на възстановяване може да се забави, което напълно отрича очаквания положителен ефект от процедурата. Ето защо опитните градинари не препоръчват лятно подрязване на кайсии в райони с горещ и сух климат. Санитарното подрязване, което включва отстраняване на сухи и повредени клони. Такова може да се извършва през цялото лято. През този период всички замръзнали и изсъхнали клони се виждат особено добре.

Възстановителното подрязване (преследване), помага за подмладяване на дърветата и получаване на добра реколта. То се извършва веднъж на всеки три години. Основната му цел е получаването на голям брой млади здрави издънки.

Лятна резитба на кайсията

Какво трябва да знаете за резитбата още

През лятото всички конкурентни издънки, растящи под остър ъгъл, се отстраняват без изключение. През следващите няколко години се избират и съкращават още 4 скелетни клона, върху които в последствие ще се формират разклонения. Оптималното разстояние между клоните е най-малко 40 см. Когато формират идеална корона, те внимателно следят горните клони да не растат по-бързо от долните.

Излишните издънки се съкращават, превръщайки се в плодни клони. След постигане на желаната форма на короната, тя се поддържа редовно. За да се активира растежа на младите клони, те се съкращават или с една трета (ако сортът се характеризира с добро разклоняване), или наполовина.

Бързорастящите кайсии през лятото се подлагат на допълнителна резитба, по време на която клоните се съкращават с ¼ или половина (в зависимост от интензивността на растеж).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ