HomeИнтересноБългарияКакво трябва да знаем за село Тотлебен

Какво трябва да знаем за село Тотлебен

Чували ли, сте за село Тотлебен?

Днес ще ви разкажем за него. То се намира в Северна България, към община Пордим и Плевенска област.

Само на 25 км на северо-изток от самия град Плевен. Селото е в непосредствена близост с Е83 главен път, София-Плевен-Русе. През селото минава малка рекичка, чийто извор е в град Славяново. Село Тотлебен и земите му са разположени в коритото на река Осъм. Територията му е равнина, плодородна и богата на черноземни почви.

История на село Тотлебен

От наследени останки се предполага, че в близост се е намирало и друго селище, което е имало много напреднала и добре развита култура. Заедно с това е прекарана канализация и много от условията са направени за живеене.

В края на 17 в. вече има около 500 къщи. Главно те били землянки, с покриви от слама, а дворовете някога били заравяни с дълбоки ровове. В края на 17 век, се появява чума.

За жалост епидемията от чума се разпространява светкавично и това е главната причина голяма част от населението да си тръгне от териториите на селото. Чумната епидемия се разпростряла в непредполагаеми размери. В началото измрелите от чума семейства ги изгаряли в самите им къщи землянките, но по-късно вече не останали местни.

Селото се обезлюдило и загиналите от епидемията останали затрупвани под развалините на порутените къщи. Така в продължение на 12 години нямало нито един обитател. След 12 години, хора започнали да се населяват отново в село Тотлебен. Така започнало новото заселване, като много от напусналите тогава, в търсене на спасение от чумата се завърнали по родните си места.

В началото на 18 век вече имало 15 до 17 къщи и около 50 до 60 души.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ