HomeИнтересноАко една държава граничи само с друга - ето как се нарича

Ако една държава граничи само с друга – ето как се нарича

Живеем в демаркиран свят, където границите между държавите варират от прости до сложни. Докато някои са мирни, други не са.

Има много държави, които споделят границата си с няколко други нации, но има и само няколко, които имат само един съсед. В момента има 17 нации по света, които споделят сухопътната си граница само с една друга нация.

Знаете ли, как се нарича държава, която граничи с една друга държава само?

В Северна Америка Канада граничи със Съединените щати. Границата между двете страни е дълга 5 526 мили. Тя е най-дългата международна граница в света. Канада е силен съюзник на Съединените щати и като такава канадско-американската граница е една от най-мирните граници в света.

Португалия споделя сухопътна граница с дължина 754 мили с Испания, докато останалата част от страната е заобиколена от Атлантическия океан.

Лесото е държава без излаз на море. Тя е заобиколена от Южна Африка. Страната обхваща площ от 11 720 квадратни мили и има население от приблизително 2 милиона души.

Както Папуа Нова Гвинея, така и Източен Тимор споделят границата си само с една нация – Индонезия.

Южна Корея споделя граница със Северна Корея, дълга 148 мили. Създадена през 1953 г., Корейската демилитаризирана зона е най-милитаризираната зона и граница в света.

В Европа Ватикана, който е заобиколен от Италия е най-малката държава в света, обхващаща само 0,2 квадратни мили.

Точно като Ватикана, Сан Марино е друга нация, която е заобиколена от Италия. Страната обхваща площ от само 24 квадратни мили и се състои от население от приблизително 33 000 души.

Единствената страна, с която Ирландия граничи е Обединеното кралство. По същия начин Обединеното кралство също споделя сухопътни граници само с Ирландия.

Скандинавската страна, Дания, граничи с Германия.

Саудитска Арабия е единствената държава, с която Катар граничи. Останалата част от територията на Катар е заобиколена от Персийския залив.

Други държави, които граничат само с една друга държава и споделят сухопътната си граница само с една друга страна, са Доминиканската република (Хаити), Бруней (Малайзия),Хаити (Доминиканската република), Гамбия (Сенегал) и Монако (Франция).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ