HomeИнтересноБългарияМарцианополис е името на кой български град

Марцианополис е името на кой български град

Разположен в североизточната част на съвременна България, римският град Марцианополис (днешна Девня) първоначално започнал историята си като тракийско селище. По-късно е окупиран от елинизирани заселници от Мала Азия и е наречен Партенополис.

История и факти за Марцианополис

Римският Марцианополис е основан около 106 г. сл. н. е. след кампаниите на Траян в Дакия на север. Селището е кръстено на сестра му Улпия Марциана. Легендарно това се случило, когато дъщерята на Улпия Марциана се миела в извор на това място и златният съд, който тя носела със себе си. Тя го потопила в калта, така, че да изчезне под повърхността. След няколко минути съдът изплува отново и след като чул за странното явление, Траян повярва, че това е дело на божество, което обитава извора.

На кръстопътя между Одесос (днешна Варна), Дуросторум и Никополис ад Иструм, както и местоположението на изобилни извори, Марцианополис се превръща в стратегически важно селище. Нападението от Костобоци през 170 г. налага изграждането на укрепленията около града. Първоначално част от Тракия, изглежда е включена в Долна Мизия в края на 2 век след н.е. , след период на особен растеж. Марцианополис отново е бил обект на нахлувания от север някъде около 248-250 г. сл. н. е., когато е бил обсаден от готска сила, може би под командването на Книва, въпреки че не изглежда да е превзет. Отново през 267 г. е обсаден от силите на вестготите и отново не е превзет.

Административните реформи на Диоклециан, през втората част на 3-ти век разделят Долна Мизия на Втора Мизия и Малка Скития, на която Марцианопол става административна столица на първата. Именно в този момент Марцианополис достига своя най-проспериращ период до средата на 4 -ти век. От 367 г. сл. н. е. до 369 г. сл. н. е., източният император Валент използвал Марцианополис като своя зимна квартира по време на кампании, срещу нашествията на вестготите в района. През това време той е бил определян като временна столица на Източната империя.

Малко след сключването на мира, на някои вестготи е позволено да се заселят в района като foederati, но през 376 г. от н.е., след като били експлоатирани от местните магистрати, вестготските заселници се насочили към Марцианополис. Неразбирателство, между провинциалния управител Лупицин и вестготския вожд Фритигерн доведе до сблъсък и след това до обявяване на война, с което започнала Втората готска война.

Първият бунт станал, между силите точно извън града, което довело до голямо поражение за римляните. По данни от намерени находки се съобщава, че около половината армия е била убита. Градът бил разграбен, но останките от римската армия се виждали и след битката. През 447 г. градът отново бил разграбен от Атила Хун.

Кой български град се е казвал Марцианополис

Древният римски град Марцианополис се намира на територията на днешна Девня!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ