HomeИнтересноБардак - 3 езика, 3 различни значения

Бардак – 3 езика, 3 различни значения

Почти сме сигурни, че всеки един от вас знае или поне един път в живота си е използвал или чувал думата бардак? Какво действително означава тя и кога най-често попада в разговорната реч. Предлагаме ви да научите сега, както и истинското и значение. За целта:

Бардак – 3 езика, 3 различни значения

Барда̀к – барда̀ци, (два) барда̀ка, може да се изписва и с латинското bardak, което значи „чаша“ (bardaklar „чаши“). Тази дума на руски се употребява със значение на „порцеланов съд, порцеланова чаша“.

Подобна употреба, но със значение на чаша за вода, може да се срещне и на български език. Използва се главно в Пловдивския регион.

Бардак – какво още може да означава и кога се използва

Това е съществително нарицателно име, от мъжки род.

Използва се за название на публичен дом или място и обстановка, които наподобяват публичен дом.

Етимология на думата Бардак

От руската бардак „бъркотия“, която вероятно е от сливането на бордель, която пък е от френската bordel и наставка -ка, по подобие на руската кабак. Получава се думата бардак, която може да се използва за наричане на порцеланов съд или порцеланова чаша.

Произход от турски bardak „чаша“ (bardaklar „чаши“) е малко вероятен, на руски думата се употребява със значение на „порцеланов съд, порцеланова чаша“. Подобна употреба, но със значение на чаша за вода, може да се срещне и на български в Пловдивско.

Бърдак означава още – Овен със стърчащи нагоре извити рога. Използва се в диалекта.

В кои изрази се използва думата

„Стаята ти е истински бардак“, което в превод ще рече: „Стаята ти се намира в безпорядък.“

„Това заведение за хранене е пълен бардак.“, което ще цели да каже: „ Това заведение за хранене е с много ниско качество на услугата.“

Синоним на думата бардак е:

Бордей; вертеп; бъркотия; Овен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ