HomeИнтересноБългарияОтказ за брак с Кемал Ататюрк - ето защо бащата на Димитрина...

Отказ за брак с Кемал Ататюрк – ето защо бащата на Димитрина Ковачева отхвърля предложението

Няма начин да не сте чули за любовта на известните: Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк? Ако не я помните нека ви я разкажем, а преди това да уточним, че няма нищо с измислен турски сериал или приказка с щастлив край…

Любовта на Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк

Едва ли има човек в съвременна Европа, който да не е чувал за създателя на модерната турска държава – Мустафа Кемал Ататюрк. Със сигурност и малцина ще са онези, които вече знаят, че единствена, голяма любов на бащата на турската нация е красивата българка на име Димитрина Ковачева.

Животът на Ататюрк

Той е основателя на Република Турция, а рождената му дата е 19 май. Въпреки силата, уменията и властта, които притежава, Ататюрк има и нежен, интересен и много романтичен детайл от живота си. Той се казва Димитрина Ковачева.

През 1913 г. Мустафа Кемал като военен аташе, на 32 години, образован и привлекателен майор, пристига в София. Години по-късно ще е наречен Ататюрк, което значи „баща на турците“.

Интелектът, доброто възпитание и далновидността на младия турски джентълмен не остават незабелязани сред елита в столицата на България. Кемал започва да гостува в домовете на видни семейства и да дружи с изявени български софийски военни. Сред тях е генерал Стилиян Ковачев. В 1914 г., в Градското казино, което по онова време е било най-изтънченото място за светски контакти, генералът Ататюрк се запознава с ослепително красивата дъщеря на Ковачев Димитрина. Тя е на 21 години по това време.

Любовните истории на аристокрацията Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Русата красавица с кафяви очи, отхвърлила предложението за женитба на богат френски аристократ, защото не желаела да живее в чужбина. Тя тепърва се била завърнала от Швейцария, където завършила образованието си. Наричана Мити, сред приятели и семейство, тя не била единственото дете на генерала Ковачев, но определено била неговата любимка, най-голяма гордост. В това няма нищо изненадващо – Димитрина е говорела три езика, била е изявена пианистка и една от най-интелигентните млади дами в софийското висше общество по онова време.

Напълно разбираемо Кемал бил силно привлечен от Мити още на първата им среща и с разрешението на баща ѝ започнал да излиза с нея.

Бащата на Димитрина Ковачева отказва предложението за брак на Кемал Ататюрк – ето защо

През пролетта на 1914 г., изяществото и красотата на невинната и чиста любов между Димитрина и Кемал изцяло се разкрива.

На бал в царския дворец турският дипломатът е облечен в специална военна униформа, изпратена чак от Истанбул. Той танцува с фината Мити, която е с бял тоалет. На пръв поглед бил само танц, но всъщност взаимно обяснение в любов, сливане на две копнеещи души в една, безмълвно обещание за вечност.

Само няколко дни по-късно Кемал иска ръката на Мити

И, въпреки че вече се е превърнал в близък приятел на семейство Ковачеви, Стилиян Ковачев отказва да му даде ръката на любимата си дъщеря.

Генералът е категоричен

Той много уважавал Кемал, но нямало как да омъжи дъщеря си за него, заради верските различия.

Въпреки че вътрешно е съсипан от отказа, младият турчин приема с достойнство решението на Ковачев. Мити от своя страна също страда жестоко, но се подчинява на волята на семейството си. Двамата млади влюбени продължават да се срещат, но тайно, чак до април 1915 г., когато Мустафа Кемал решава да се върне в Турция, за да участва в Първата световна война.

Въпреки последвалия живот и събития, които ги очакват Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк не спират да се обичат дори от разстояние. И двамата изграждат свои семейства и изживяват дните си един без друг, но в доказателство на вечната им любов остават думите на Ататюрк, изречени пред самата Елисавета Багряна: „Аз оставих сърцето си в България. Кажете ми, как сега живее Мити?“

Когато умира през 1938 г. сред личните му вещи е намерена една-единствена снимка – тази на Димитрина.

Мити умира от рак на 80-годишна възраст. През целия си живот, тя не говори за Ататюрк. И въпреки това, часове преди да си отиде от този свят, изрича на глас: „Тази нощ сънувах Кемал…“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ