HomeИнтересноИнтересни фактиКакъв е произходът на думата шафрантия

Какъв е произходът на думата шафрантия

Чували ли сте думата: Шафрантия? Знаете ли, нещо повече за произхода й? От къде се е появила тя в българската разговорна реч и в какви изрази се използва днес? Научете повече за това сега:

Какъв е произходът на думата шафрантия

През 1848 година в монархическа Европа имало вълна от безредици, вдъхновени от Френската буржоазна революция. Народите в рамките на Австро-унгарската империя се вдигнали на бунт в търсене на свобода, равенство, братство. След бруталното потушаване, с които такива бунтове обикновено остават в историята, много унгарци избягали от родните си земи и се заселили в рамките на Османската империя. За едни сватба, за други – брадва, както се казва. Много от тези унгарци се заселили в шуменско и създали пивоварна. Те донесли традициите на цигулката, театъра, литературния рецитал и други неизвестни до онова време наслади.

Унгарецът Михай Шафрани организирал първите в страната оркестър и хор, в които участвали и български младежи и девойки. Така Шафрани изкарал на сцената нещо нечувано в задръстената патриархална провинция на Османската империя. Той докарал представителки на нежния пол. По неговото име такива свободолюбиви жени започнали да се наричат „шафрантии“. Така се появила думата и от там и до днес се използва. С нея се наричат леките жени, отнесени от фихъра, свободомислещи и свободолюбиви, че и лесни!

Какъв е произходът друга интересна дума

Друга интересна дума, която често се използва в разговорната ни реч е: Копеле

Предполага се, че името копеле произлиза от латинското копулацио – сексуален акт между мъж и жена.

Налице са сериозни исторически основания да считаме, че тази дума се разпространила масово в Мизия и Илирия, където концентрацията на римските военни сили била най-голяма.

Освен това copil на румънски означава дете. Сигурно някога някъде в Македония някой влах е искал да каже на някой българин „видях детето ти да краде дини на пазара“, но при превода даденият българин го е приел твърде навътре.

Произходът на Пачавра

Българките от стотици години държат на чистотата като единствено свидетелство за достойнство, особено в състояние на робство или беднотия. Дори думичката чест има общо с чистотата, но това е друга тема. Пачавра е представлявала мръсна кърпа или парче плат за забърсване, нещо като парцал. Тази дума изглежда по-обидна за жена от това да носи изцапани дрехи.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ