HomeИнтересноБългарияКой е Михаил Вазов - братът на Иван Вазов убит по погрешка

Кой е Михаил Вазов – братът на Иван Вазов убит по погрешка

През 1885 г, докато кипи Сръбско-българската война изгрява звездата на офицер Михаил Вазов. Той е млад, само на 21 години и е по-малък брат на големия български поет Иван Вазов.

Кой е Михаил Вазов

Роден е в семейството на Минчо и Съба Вазови в град Сопот, през 1862 г., той от малък е закърмен в любов към Отечеството и Русия.

През 1877-1878 г., Руско-турската освободителна война става свидетел на ужасни кланета, които аскерът на Кямил паша и башибозука извършва в родния му град. Негова жертва става и баща му, който е посечен край река Леевица, в местността Бойкова нива.

След Освобождението Михаил Вазов отива да живее при чичо си Кирко в град София и работи там като чиновник. По-големият му брат Георги Вазов му препоръчва да стане юнкер, а след това и офицер.

Михаил Вазов – братът на Иван Вазов

Едва двайсетгодишен, на 15 декември 1882 г. младият Михаил решава да замине за Париж и да види свят.

Когато парите свършват Михаил Вазов се записва във френския Чуждестранен легион, с който заминава в Северна Африка за алжирския град Оран. В легиона служат люде от всякакви националности – международни аферисти, авантюристи, дори избягали затворници. В продължение на година и половина Михаил служи насред пустинята. Отчаян от нечовешките натоварвания в легиона, Михаил моли батко си Иван Вазов да се застъпи за него и да съдейства за законното му завръща в България.

Още същата година постъпва като войник в Софийския 1-ви пехотен полк. За примерна служба е признат за унтерофицер.

Кой е Михаил Вазов – братът на Иван Вазов убит по погрешка

По време на тези драматичните събития:

  • Когато сръбският крал Милан нахлул вероломно на 2 ноември 1885 г. с войските си в България;
  • И на 9 август 1886 г., когато група офицери русофили извършили държавен преврат и детронират княз Александър Батенберг.

Самият подпоручик Вазов се намирал в Софийския военнополеви лагер. Контрапревратаджиите нахлули в София и първата им работа била да изпратят спешна телеграма до детронирания княз да се върне в столицата.

Второто им дело било насочено да се саморазправят жестоко с офицерите, дръзнали да свалят княза от престола. Една част от тях били заточени в затвора, където са инквизирани тежко и жестоко. Други, за да се спасят, минали в нелегалност и напуснали пределите на страната.

Подпоручикът Михаил не е участва в заговора

Той изпълнявал своите задължения край София, в лагера на полка, когато разярени контрапревратаджии тръгнали да търсят брат му, капитан Георги Вазов. Те целели да се саморазправят с него. Някой си военен от полевия Софийски лагер, посочил с пръст подпоручика Вазов викайки по него: „Ето го там Вазов!“

Озверялата група контрапревратаджии се спуснали към офицера, стреляли в гърба му с няколко куршума. Едва по-късно разбрали, че са убили не е капитан Георги Вазов, а брат му подпоручик Михаил Вазов.

В памет на Михаил Вазов – братът на Иван Вазов

Днес, в София, близо до мястото, където се извисява Руски паметник на пл. „Македония“ е точното място, където бил убит по погрешка 24-годишният (тогава) подпоручик Михаил Вазов.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ