HomeИнтересноБългарияБила ли е Битоля столица на България

Била ли е Битоля столица на България

Знаете ли, че Битоля е била част от България? А чували ли сте, че е една от столиците на България? Нека ви припомним тази част от миналото на страната ни…

Битоля е последната столица на Първото Българско царство

След падането на Охрид под византийска власт, годината била 1015 тогавашният цар на България Иван Владислав избира точно Битоля за столица. По нареждането на владетеля е изсечен Битолския надпис, който се смята за един от най-старите български надписи. В този надпис се споменава, че Йоан, през 1015 година известен още като „самодържец български“, обновил Битолската крепост.

Била ли е Битоля столица на България

Битоля е град в югозападната част на Северна Македония. Той се намира в южната част на долината Пелагония, която е заобиколена от планинските вериги Баба, Нидже и Каймакчалан и се разполага на 14 километра северно от граничния пункт Меджитлия-Ники с Гърция. Градът се намира на важен кръстопът, свързващ южната част на региона на Адриатическо море с Егейско море и Централна Европа. Той е административен, културен, индустриален, търговски и образователен център. Известно е още от Османския период като “Град на консулите”, тъй като много европейски държави са имали консулства в Битоля.

Битоля е един от най-старите градове в Северна Македония. Основан е като Хераклея Линкестис в средата на 4 век пр.н.е. от Филип II Македонски. Градът е последната столица на Първото българско царство (1015-1018) и последната столица на Османска Румелия от 1836 до 1867 г.

Още факти за Битоля

Името Битоля произлиза от староцърковнославянската дума ѡ҆би́тѣл҄ь (obitěĺь , което означава „манастир, обител“), буквално „жилище“, тъй като градът е бил по-рано известен със своя манастир. Когато значението на името вече не се разбирало, то загубило префикса си “o-“.

Името Битоля се споменава в Битолския надпис, свързан със старата градска крепост, построена през 1015 г., когато Битоля е била столица на Първото българско царство.

Битоля днес

Битоля се намира в югозападната част на Северна Македония. През града минава река Драгор. Градът се намира на 615 метра надморска височина, в подножието на Баба планина. Нейната великолепна планина Пелистер (2601 м) е национален парк с изящна флора и фауна. Там се среща и най-редкият вид бор, известен като македонски бор или pinus peuce. Това е и местоположението на известен ски курорт.

Покриващ площ от 1798 km 2 (694 sq mi). и с население от 122 173 (1991 г.), Битоля днес е важен индустриален, селскостопански, търговски, образователен и културен център. Тя представлява важен кръстопът, който свързва Адриатическо море на юг с Егейско море и Централна Европа .

В заключение:

Днес Битоля също попада в границите на Република Македония. Много приятна за посещение, общински и туристически център и втори по големина град в Република Македония.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ