HomeИнтересноИнтересни фактиКой цар премества столицата на България в Охрид

Кой цар премества столицата на България в Охрид

Знаете ли, кога Охрид е бил столица на България и при кой цар се е случило това? Предлагаме ви да разберете някои интересни факти за този стар български град.

Къде се намира Охрид

Градът Охрид се разполага в югозападната част на Македония. Той се намира точно на североизточния бряг на Охридското езеро, който също носи името му. Охрид и Охридското езеро са една от основните туристически дестинации в Македония. Заради големия брой църкви и манастири, градът е известен като балканския и европейски Йерусалим.

Охрид е известен още като “градът на светлината”, в буквален превод това значи старото име Лихнидос. Регионът на Охрид е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Съвременният Охрид е наследник на древния Лихнидос.

История на град Охрид

Според данните градът се споменава за първи път 2400 години преди новата ера. Лихнидос е бил на Via Egnatia, най-старият и най-значим римски транспортен път на Балканите. Бриги и енхели са най-старото население, което може да се идентифицира по името си в по-широкия район на Охридското езеро. Бриги са същите като фригите. След Третата македонска война срещу цар Персей, Лихнид стават основната римска база в северните райони на Македония.

Охрид – религиозен и просветен център на всички славянски народи

Това е времето, когато Охрид е бил най-популярен град. Последната новина за Лихнидос е новината за неговото разрушаване. При земетресение, според исторически източници, на 29 и 30 май 526 г. в Лихнидос са загинали десетки хиляди хора. Тогава градът вече не се споменавал в историческите извори. Охридската област в края на VI век е подложена на масова славянска колонизация. Охридската област до 30-те години на VII век е била напълно колонизирана от славянското племе берзити. Оттогава Лихнидос носел името Охрид.

Кой цар премества столицата на България в Охрид

По времето на цар Самуил градът става религиозен център и столица на царството. Крепостите му все още стоят високо над града, дори и днес. През есента на 1015 г. византийският император Василий II успял да превземе Охрид, но крепостта останала под властта на император Йоан Владислав, наследник на Гаврило Радомир, син на цар Самуил. Императорът Василий II Българоубиец разрешил тя да остане седалище на Охридската архиепископия.

Охрид от миналото до наши дни

Охрид е не само най-важният град в региона, но и най-важният образователен център и източник на грамотност за всички славянски народи. Тук се намира най-старият университет в Европа (9-ти век), а в местността Плаошник, близо до града, се разполага реставрираната църква Св. Климент. Нейните находки сочат, че там е имало университет от 13-ти век.

По време на Четвъртия кръстоносен поход Охридската област през 1204 г., заедно с други югозападни македонски области е включена в Солунското латинско кралство. През 1334 г. сръбският крал Душан превзел градовете Охрид, Прилеп и Струмица. През 1378 г. е построена църквата “Света Богородица Перивлепта” (Св. Климент).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ