HomeЗдравеКакво е фрактура на любовника

Какво е фрактура на любовника

Фрактура на любовника – чували ли сте този израз? Надяваме се, само да сте го чували, не да ви е познат от поставена диагноза. И все пак, ако сте били жертва, пациент на подобна злополука, навярно знаете вече, какво означава. За всички останали, ето:

Какво е фрактура на любовника

Петата кост или костта на петата е най-често фрактурираната тарзална кост на стъпалото. Фрактурите на калценуса представляват 1-2% от фрактурите в тялото. Фрактурите на калценуса са известни още като фрактури на любовника.

Фрактурите на калценуса често възникват поради скок от високо, така е измислен терминът „фрактура на любовника“, защото любовникът можело да скочи от голяма височина, за да избяга от съпруга на своята любима. От тук се появил и изразът, като най-често срещана злополука, при такъв вид битовизми.

Фрактура на любовника – какво означава това

Фрактурите на калценуса обикновено са травматични фрактури, възникващи от катастрофи с моторни превозни средства, мускулен стрес или падане от високо. Фрактурите на калценуса се категоризират въз основа на това, дали фрактурата е изместена (по-голямо от 2 mm изместване), отворена (с открита мека тъкан или костна структура), затворена (с непокътната кожа и мека тъкан) или натрошена (3 или повече парчета).

Лечението на фрактури на калценуса

Лечението на фрактури на калценуса варират в зависимост от вида на фрактурата. Стандартните рентгенографии и компютърна томография се използват за диагностициране на фрактури на калценуса и определяне тежестта на нараняването.

Какви са смиптомите

Болка над петата, невъзможност за ходене или хематом, който се простира до стъпалото, са признаци на фрактура на калценуса. Наличието на хематом на подметката е известно като „знака на Мондор“.

При фрактура без изместване нехирургичното лечение може да е достатъчно. Разместените или натрошени фрактури обикновено изискват хирургично лечение, състоящо се от някакъв вид фиксация с метални пластини или винтове. При затворени фрактури хирургичното лечение често се отлага, докато отокът спадне. При открити (меки тъкани или кости) или авулсионни фрактури (когато сухожилие откъсва парче кост) е необходимо по-спешно лечение.

Отворените фрактури са изложени на околната среда и трябва да бъдат почистени и след това хирургически коригирани в рамките на кратък период от време, за да се предотврати инфекция.

Малките фрактури на калценуса обикновено заздравяват в рамките на няколко месеца и не причиняват дългосрочни ограничения. По-тежките могат да отнемат години, за да заздравеят и никога да не се върнат към предишното състояние. Дългосрочните усложнения могат да включват болка, несъответствия в дължината на крайниците и промени в походката.

Най-добрият начин за предотвратяване на този тип фрактура е просто избягване на травма или скок от високо. Ранното лечение от ортопед е ключът към минимизиране на дългосрочните усложнения.

Източници:

wikidoc.org

en.wikipedia.org

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ