HomeИнтересноИнтересни фактиБългари ли са били Мирмидонците на Ахил описани в Илиада

Българи ли са били Мирмидонците на Ахил описани в Илиада

Търсите истината за мита за Ахил и Троянската война. Попаднали сте на едно от полезните места в Интернет, където може да научите малко повече за това или да намерите отговори на някои отдавна задрани въпроси.

Българи ли са били Мирмидонците на Ахил описани в Илиада

Малко факти:

В края на 19 век повечето учени причислявали Ахил към гръцката етническа група. За щастие в началото на 20-ти век имало по-прогресивни изследователи, които не вярвали стриктно във фактите. Един от първите, който заключи, че името Άχιλλεύς (Ахил с гръцки букви) не е име с гръцки произход, бил престижният британски археолог Артър Еванс (1851-1941).

Ако Ахил не е грък, откъде е той?

Кои са вашите истински предци?… Същото мнение, че Ахил не е грък се споделя от фламандския лингвист Алберт Йорис Ван Виндекенс (1915-1989). Той заявява, че името на Άχιλλεύς (Ахил) не е гръцко име, а име pelasgo, което е подобно на имената на някои реки в района на Тесалия: Achelis, Άχελῶς. Шведският лингвист Ялмар Фриск (1900-1984) също говори за предгръцки произход (pelasgo) от името Άχιλλεύς (Ахил).

Истината за мита за Ахил и Троянската война

В края на бронзовата епоха пеласгите остават по родните си места, територията от река Струма в днешна България до Южен Пелопонес (днешна Южна Гърция). Неслучайно Плиний (известен римски писател и военен, 23 – 79 г. сл. Хр.) твърди, че древното име на Пелопонес е Пеласгия (Източник: Пълен. H. N. IV.9.). Бащата на географията Естрабон също твърди, че предишното име на Пелопонес е било Пеласгия. Същият автор е убеден, че Тесалия наистина се е наричала Argos Pelasgiano, а племената, които населяват района на Епир са пеласги (Източник: STRAB. V.2.4.). Тази информация е в хармония със самия Херодот, който е живял преди това и който пише, че страната, наречена Гърция, преди е била известна като Пеласгия (Източник: Хер. II.56).

В обобщение: през бронзовата епоха трако-пеласгите владеят територията, която днес се нарича Гърция. Страбон е изключително ясна, заявявайки, че „в древността цяла Гърция е била населена от варвари“, тоест траки, тъй като Тракия е била „варварска“ земя от частично гръцка гледна точка… Страбон дори дава точни данни, обяснявайки, че всички Атика е владение на траките, а в град Делфи царува тракийският цар Терео. Там също се споменава, че Пелопонес е обитаван от фригийци (хора, също свързани с трако-пеласгите), чийто цар Пелопс (Пелопа, смислено име на тракийски език, но не и на гръцки) е този, който дава името на полуострова… Дори гръцки автори също наричат ​​Агамемнон като внук на Пелопс, следователно Агамемнон.

Благодарение на факта, че фригийците (да си припомним: потомци на траките) владеят протока Босфора и този на Дарданелите, успяват да спечелят огромно богатство. Именно тези богатства са причинили избухването на Троянската война, ако тя наистина е била предизвикана… Война между роднини: трако-пеласги, които управлявали земите на днешна Гърция срещу фригийците (също траки), които доминирали на запад от дн. Турция. Не е първият път в историята, когато има война между население от една и съща етническа принадлежност и култура, нито ще бъде последният… Следователно тази война, ако е възникнала, не е била заради бягството на красивата Елена с троянския Парис, ако не заради търговската конкуренция между траките по източното и западното егейско крайбрежие…

Категорично доказателство за тракийския произход на Ахил

Не само дисциплината топонимия и проучванията на споменатите по-горе автори подкрепят факта, че Ахил не е грък, а трако-пеласг. Има и други доказателства за пеласгийския произход на Ахил. През късната Античност, но особено през ранното Средновековие, много неща, свързани с произхода на героите в Илиада, които са били скрити. Въпреки това истината не може да бъде унищожена. Древните изображения на Ахил остават и са доста различни от традиционните. Изображенията, които са запазени от мита за Ахил, върху гръцките фрески или керамика, са идеализирани от древните гърци, защото са нарисувани много векове, след тези събития.

Така, например бръсненето на главата и оставянето на кичур не е типичен гръцки обичай, а нещо практикувано от траките и пеласгите, принадлежащи към тяхната общност. Плутарх ни разказва за специалната прическа на Тезей (което също не е гръцко име: Θησεύς sino tracio-pelasgo) и обяснява защо тракийските племена абанти и мизи бръснат част от косата си и оставят друга част да расте свободно (източник: Радвам се. Той.5.1), което гърците не са направили.

Според Плутарх бръсненето на главата отзад, оставяйки само един кичур отгоре, има за цел в меле битка, враговете да не могат да ги задържат за косата, атакуващи отзад, като по този начин се избягва достъпът до слабо място.

Истината за мита за Ахил и Троянската война

Основателят на Атина според гръцката митология, Тезео, отдавна е смятан за грък, но тези, които са чели Плутарх са наясно с трако-пеласгийския произход на Тезей. Старият автор обяснява, че родът на Тезей по майчина линия идва от фригийското семейство Пелопс, докато бащината му линия принадлежи на Еректео и местното население на страната: пеласгите или първородните на земята, както ги нарича Плутарко (източник: Радвам се. Той .3.1).

Източник: https://www.senderismoeuropa.com/en/Achilles-and-the-Trojan-War-Myth/

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ