HomeИнтересноБългарияБългария и Мексико повече от 30 години са били във война! Разберете...

България и Мексико повече от 30 години са били във война! Разберете защо

България и Мексико, през 1936 г. подписват Договор за приятелство. Според дипломатическите отношения, между двете страни, такива са установени на 6 януари 1938 г. И все пак България и Мексико повече от 30 години са били във война! Разберете защо…

История и отношения между България и Мексико

По време на Втората световна война, от 1941 г. и двете страни прекратяват дипломатическите отношения, щом България се присъединява към Оста. В май месец, 1942 г. Мексико обявява война на всички държави-членки от Оста. На 11 юли през 1974 г. дипломатическите отношения на двете нации Мексико и България са възобновени. От 1976 г. те са отворени посолства на местни нива.

Визити на високо ниво между България и Мексико

Мексиканският президент Хосе Лопес Портилио, през 1978 г., юни месец посещава официално България. През 1979 г. Тодор Живков е на визита в Мексико. По-късно на 1989 г. Мексико поради проблеми с бюджета, закрива посолството си в София. На ноември 2008 г. Георги Първанов, българският президент, е на посещение в Мексико и там се среща с мексиканския си колега Фелипе Калдерон. Едва през 2018 г. и двете държави Мексико и България бележат 80 години от установяване на дипломатически отношения.

Двустранни споразумения между България и Мексико

И двете нации подписват двустранни споразумения. Такива са Споразумение за сътрудничество в областта на туризма (1980); Споразумение за научно и техническо сътрудничество (1994); Споразумение за конвенция за консулските отношения (1986) и Споразумение за културно и образователно сътрудничество (1995).

И двете страни Мексико и България се договарят за установяване на редовни политически, двустранни консултативни срещи. Заради последните се срещат периодично в различните години през 2002, 2006, 2007 и 2012 г.

Миграция между страните

Макар, че Мексико не е водеща дестинация за българите да мигрират, стотици такива емигранти от страната имигрират в Мексико. Целта им е основно да пътуват до САЩ в средата на 60-те години, когато САЩ приеме Закона за гражданството и имиграцията, от 1965 г. Тогава се премахва квотната система, която е основана на националния произход. Така много българи, главно жени са изложени на трафик с обещание да заминат в САЩ. Съдбата им, обаче не е такава, каквато се твърди в обещанията и те са изпратени в Мексико, където са заробвани като слуги или проститутки.

Търговия Мексико и България

Мексико подписва споразумение за свободна търговия, през 1997 г.. Договорките са с Европейския съюз (в който се включва и България). През 2018 г. търговските взаимоотношения, между страните България и Мексико , стъпват на 131 млн. щатски долара. България прави основен износ към Мексико, който включва: плодови семена, минерални и химически находища, текстил и неекспонирани филми. Водещият износ от Мексико за България е насочен към: мобилни телефони, компютри и други електронни продукти.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ