HomeЛайфстайлКаква е историята на ромското знаме

Каква е историята на ромското знаме

Дизайнът на ромското знаме е определен и приет, през 1933 г. по време на международната конференция „Обединени роми в Европа“, организирана в Букурещ (столицата на Румъния) от Генералната асоциация на ромите в Румъния. Първоначалният дизайн на флага имал две хоризонтални ленти – горната била синя, а долната лента зелена.

Освен флага на ромския народ, има още осем общоприети символа. Те са следните:

  1. Лозунгът на ромите

Липсата на държава на ромите не означава, че те не могат да имат общи, общопризнати символи. Такива съществуват, за да интегрират представителите на различни ромски групи, живеещи в различни страни, около образа на тяхната нация. Освен това е от първостепенно значение признаването и уважението на ромите от другите хора.

Лозунгът „Opre Roma” или „Въстанете Роми” е разпознаваем от всички членове на ромска общност, когато може да се чуе.

  1. Знамето на ромския народ

Дизайнът на ромското знаме е определен и приет през 1933 г. на международната конференция „Обединени роми в Европа“, организирана в Букурещ (столицата на Румъния) от Генералната асоциация на ромите в Румъния. Първоначалният дизайн на флага имал две хоризонтални ленти – горната синя, а долната зелена. Зеленият цвят символизирал цвета на тревата в полето, плодородието и вечните земни ценности. Синьото представлява небето и вечните духовни ценности.

През 1971 г. в Лондон Световният ромски конгрес приема едно общо знаме за ромите. Сега, в допълнение към двете гореспоменати цветови характеристики е добавен нов елемент, наречен „чакра“. Чакра изглежда като червено колело с 16 спици. Това напомня на ромите за техния индиански произход. Колелото в центъра на знамето символизира постоянно движение и прогрес.

  1. „Чакра“

„Чакра“ се появява в центъра на ромското знаме и е официалната емблема на ромите. Тя прилича на индуската чакра. Изобразява лого, което е неслучайно избрано, в чест на индийското наследство на ромите. В логото 16-те спици на колело украсяват знамето и приличат на „ремаркета”, служили някога за дом на пътуващите ромски семейства и може да се оприличи с колелото “Вардо”.

Колелото на чакрите представлява целия живот на ромите. Интересното е, че всички елементи на ромското знаме са взаимосвързани и пропорционално разположени. Ромите са на път на израстване във физически и духовен план по отношение на живота като цяло.

Червеният цвят представлява „кръвта“, пролята от много роми по време на Втората световна война; а също и за онези роми, които пострадаха по време на геноцида. Това е своеобразен спомен за трагичните събития в историята на ромския народ.

Въпреки конвенционалната емблема за ромите, цветът на колелото може да варира, според държавата или организацията. Чакра на знамето на ромското движение в Хърватия е златна вместо червена.

  1. Ромският химн

На същия конгрес през 1971 г.ромския химн, беше създаден. Този химн е базиран на народната песен „Gyelem, Gyelem“ (автори на текста са Yugoslav Rum и Zarko Jovanovic). Интересното е, че няма една зададена мелодия – всеки изпълнител аранжира фолклорен мотив по свой начин. Например ромите в Унгария все още имат своя собствена версия на химна.

  1. Международният ден на ромите

Както споменахме по-горе, Световният ромски конгрес в Лондон се състоя на 8 април 1971 г. През същата година в същия град е създаден Международният ромски съюз. Резюмето от случилото се на Конгреса, гласи следното: ромите се обявиха за нация без територия, но с национални символи; бяха приети знамето и химнът, което позволи на ромите да покажат самоопределение, чрез отделни символи.

Ромският ден – не е празник само за ромите. Този празник е за почитателите на ромската култура и за всички, които се интересуват от ромския народ.

  1. Ден за възпоменание на ромския геноцид

Спори се, че на 3 август 1944 г. в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в газовите камери са убити общо 2898 роми. Ето, защо Международният ден за възпоменание на геноцида над ромите датира от 2 август. От 2004 г. Украйна с уважение отбелязва този трагичен ден.

Няма консенсус за броя на жертвите на геноцида. Общият брой на жертвите започва от 150 000 хиляди и достига до 7 милиона души.

На този ден хората в цяла Европа организират траурни шествия, фотоизложби и мирни церемонии. Всички са призовани да изразят солидарност с трагедията, сполетяла ромите. За да не се повтарят в бъдеще, ужасите от миналото никога не се забравят.

  1. „Roma Pride Week“ – Ромска седмица на гордостта

През първата седмица на октомври се честват дните на ромската гордост на териториите на Европейския съюз. Ромите обикалят градовете с плакати и насочват вниманието към проблемите, пред които са изправени.

Основната цел на тази седмица е борбата с всички форми на дискриминация на ромите. Това е ясно изразено в надписите на плакатите:

„Омразата не е решение“;

„Унищожете кочината на мястото, където са концентрирани ромилагерв Лети” и др.

  1. Международен ден на ромския език

За първи път проблемът за ромския език или „романи чиб” е поставен на същия конгрес в Лондон. Тридесет и осем бяха участниците в сесията на Генералната асамблея на ЮНЕСКО, която се проведе през ноември 2015 г. По време на тази сесия 5 ноември беше обявен за Ден на ромския език.

Това е много важна стъпка за консолидация и проблеми на солидарността на ромските общности.

Всички изброени инициативи са само „капка в морето“. Във всеки случай можем да продължим да показваме уважение към ромския народ и неговата история, както в настоящето, така и в бъдещото развитие на цялата ромска диаспора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ