HomeЛайфстайлКой отбор е първият световен шампион по футбол

Кой отбор е първият световен шампион по футбол

Знаете ли кой печели първата световна купа?

На 13 юли, 1930 г Франция побеждава Мексико с 4-1, а Съединените щати побеждават Белгия с 3-0 в първите мачове от Световната купа по футбол, които се играят едновременно в града домакин Монтевидео, Уругвай. Оттогава Световната купа се е превърна в най-гледаното спортно събитие в света.

След като футболът (за американците) е премахнат от програмата за Олимпиадата през 1932 г. в Лос Анджелис, президентът на ФИФА Жул Риме помогнал за организирането на международен турнир, през 1930 г.

Кой е първият световен шампион по футбол

Изненадващо и неочаквано за европейските футболисти, Уругвай е победител в първенството за златните медали от Олимпиадата в Париж, през 1924 г. и Олимпиадата в Амстердам през 1928 г. Той е избран за домакин на първото Световно първенство.

В онези години, в резултат от депресията в Европа много от местните играчи, са се страхували, че дневната им работа няма да съществува, когато се върнат, или не можели, или не пожелали да участват по време на турнира. В резултат на това някои от най-успешните отбори на Европа, в т. ч. трикратният олимпийски златен медалист Англия и футболните ентусиасти Испания, Италия, Холандия и Германия, не се появяват на първото Световно първенство. Въпреки това, когато Уругвай се съгласява да помогне за плащането на пътните разходи, Рим успява да убеди Белгия, Франция, Румъния и Югославия да направят пътуването. В Румъния крал Карол сам избрал членовете на отбора, дал им тримесечна ваканция от работата и гарантирал на играчите, че ще бъдат наети, когато се върнат.

Кои са били фаворити за трофея

Влизайки в турнира, Уругвай и Аржентина били преобладаващите фаворити. В първия кръг французинът Люсиен Лоран отбелязал първия гол в историята на Мондиала. Във втория си мач Франция губи от Аржентина с 1-0 на фона на спор за това, че съдиите са приключили мача шест минути по-рано. След като проблемът били открит, реферите трябвало да върнат аржентинските играчи на терена, за да изиграят последните минути. След като победили Белгия, САЩ победили Парагвай, за да организират полуфинален мач с Аржентина, който губят с 6-1. И все пак класирането на полуфинала се оказало най-доброто им класиране на Световното първенство досега.

На първия финал на Мондиала, проведен на 30 юли 1930 г., 93 000 зрители гледали как Уругвай побеждава Аржентина с 4:2 в реванш от мача за златен медал от Олимпиадата, през 1928 г. Уругвай спечелил второто си Световно първенство през 1950 г. с победа с 2-1 над Бразилия в Рио де Жанейро.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ