HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кой е измислил лаптопa

Знаете ли кой е измислил лаптопa

Преносимият компютър революционизира начина, по който хората работят и пътуват почти толкова, колкото и оригиналният компютър.

Знаете ли кой е изобретил лаптопа?

Алън Кей е работил за Xerox PARC и пръв създава концепцията за лаптоп компютъра. Той го нарича Dynabook. Xerox PARC с работещ модел на Xerox Note Taker, през 1976 г., но той не бил достъпен за обществеността.

Настоящият дизайн на сгъваема мида е използван за първи път през 1982 г.

Първият преносим компютър, достъпен за обществеността бил Osborne 1. Osborne Computer Corporation. Той е пусна през 1981 г. Той струвал $1795 към момента на пускане. Екранът бил дълъг 12,7 см, а клавиатурата се намирала в капака на компютъра. Нямал батерия, но бил доста тежък. Преносимата батерия бела проектирана и достъпна след първото й пускане. Повечето от ранните „преносими“ компютри тежали около двадесет и пет килограма. Много от първите лаптопи били наричани luggables, защото били много тежки!

Нетбуците са най-малките потребителски лаптопи досега и предлагат безпрецедентна преносимост.

След Osborne 1, лаптопът се променил, през годините. Иновациите в настолните компютри в крайна сметка се прехвърлили и в лаптопите.

Знаете ли кой е измислил лаптопът

Първият лаптоп с удобен размер за скута бил Epson HX20. Той станал широко достъпен през 1983 г. Захранвал се от батерии и включвал малък принтер. По-добрите батерии успявали да намалят теглото на компютрите.

Лаптопите стават по-малки през годините, тъй като технологията и възможностите за съхранение се подобряват. Лаптопите доставяли вече DVD записвачки и CD-ROM устройства, което улеснява съхраняването и достъпа до информация.

Съществува голямо разнообразие от лаптопи, от които да избирате в зависимост от вашите нужди. Лаптопите първо са пуснати на пазара в специфична пазарна ниша, като за счетоводители и военни. Скоро на пазара се появили повече лаптопи, отколкото настолни компютри. Освен това много различни професии започнали да използват лаптопи. Те са особено полезни при правенето на презентации и в помощ на бизнесмени.

Общата универсалност на лаптопите (с изключение на лаптопите Mac, които имат адаптери) означава, че избраното от оборудване ще бъде лесно за свързване. Има много видове лаптопи, достъпни за потребителите.

Някои модели са проектирани като заместител на настолен компютър и идват с по-голям екран и повече памет. Други лаптопи са проектирани с мисъл за преносимостта. Тези компютри обикновено са по-малки и имат по-малко количество памет. Някои се използват предимно за достъп до интернет.

Едни компании ви позволяват да имате лаптоп, според определени специфични изисквания. Лаптопите се предлагат, както в PC, така и в Mac формати. Те предлагат предимството да бъдат преносими, което позволява на хората да работят, където и да се намират. Това е голямо предимство за бизнесмените, когато пътуват. Студентите също се радват на гъвкавостта, която предлага лаптопът.

Някои колежи в наши дни изискват записване на студентите първа година за закупуване на лаптопи. Някои гимназии имат същото изискване или предоставят лаптопи, които учениците да използват. Други хора работят за предоставянето на лаптопи в страните от развиващия се свят.

В заключение:

Тези машини са широко достъпни и се активират лесно. Лаптопите позволява на хора с малък или никакъв достъп до електричество да обработват текст и да имат достъп до интернет. Без тях, както и без останалите съвременни джаджи и технологии, светът ни би бил немислим!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ