HomeРецептиЗнаете ли кой е измислил сиренето

Знаете ли кой е измислил сиренето

Според древни записи, предавани през вековете, производството на сирене датира от преди повече от 4000 години. И, все пак…

Знаете ли къде започва историята на сиренето?

Никой не знае, кой е направил първото сирене. Според древна легенда то било направено случайно от арабски търговец, който поставил запасите си от мляко в торбичка, направена от овчи стомах. Това се случило, докато тръгвал на еднодневно пътуване, през пустинята. Сирището в подплатата на торбичката, съчетано с топлината на слънцето, накарало млякото да се раздели на извара и суроватка. Тази нощ той установил, че суроватката утолява жаждата му, а сиренето (изварата) има приятен вкус, който задоволява глада му.

Смята се, че пътешественици от Азия са донесли изкуството от производството на сирене в Европа. Реално, сиренето се е правело в много части на Римската империя, когато е била в разцвета си.

Римляните от своя страна въвеждат производството на сирене в Англия. През Средновековието – от упадъка на Римската империя до откриването на Америка – сиренето е правено и подобрявано от монасите в манастирите в Европа. Например, Gorgonzola е направена в долината на река По в Италия през 879 г. сл. н. е. и Италия се превръща в център на производството на сирене в Европа, през 10-ти век. Рокфор също се споменава в древните записи на манастира в Конк, Франция още през 1070 г.

Кога започва разцвета му

Производството на сирене продължава да процъфтява в Европа и се превръща в утвърдена храна. Всъщност пилигримите са включили сиренето в доставките на Mayflower, когато са направили пътуването си до Америка през 1620 г. Производството на сирене бързо се е разпространило в Новия свят, но до 19-ти век, то остава местна селскостопанска индустрия. Едва през 1851 г. първата фабрика за сирене в Съединените щати е построена от Джеси Уилямс в окръг Онейда, Ню Йорк.

И така, предвид, че населението в Съединените щати продължава да нараства драматично, търсенето на сирене се увеличава и индустрията постепенно се премества на запад, съсредоточавайки се върху богатите земеделски земи на Уисконсин.

През 1845 г. група швейцарски имигранти се заселват в окръг Грийн, Уисконсин и започват производството на сирене в Америка. Повечето фермери от Уисконсин започнаха да вярват, че бъдещото им оцеляване е свързано със сиренето и първата им фабрика е завод в Лимбургер, открит през 1868 г.

Така се ражда индустрията за търговия на едро със сирене и показва феноменален растеж, през втората половина на 1800 г. До 1880 г. имало 3923 млечни фабрики в цялата страна, за които се съобщава, че са произвели сирене на стойност 17 милиона долара. Това представлява почти 90 процента от общото производство на сирене, през тази година.

До началото на века производството на сирене във фермите е станало незначително. Преброяването от 1904 г. отчита само фабрична продукция, която възлиза на общо над 317 милиона паунда. Тъй като търсенето на сирене продължавало да расте и да се разпространява бързо, производството на фабрично и преработено сирене се увеличило драстично. Общото производство на натурално сирене нараства от 418 милиона паунда през 1920 г. до 2,2 милиарда паунда до 1970 г.

Нарастващото търсене на сирене през 70-те и 80-те години на миналия век довело до общото производство на натурално сирене до повече от 6 милиарда паунда до началото на 90-те години. Преработеното сирене също претърпяло скок в потребителското търсене с годишно производство над 2 милиарда паунда годишно до началото на 90-те години.

В момента повече от една трета от цялото мляко, произведено всяка година в САЩ, се използва за производство на сирене. Скорошните увеличения на общото търсене на мляко от ферми до голяма степен се дължат на продължаващия растеж на производството на сирене. Тъй като потребителските апетити за всички видове сирена продължават да се разширяват. Така се предполага, че и индустрията нараства.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ