HomeИнтересноБългарияКои са най-известните еничари за които се спекулира, че са българи?

Кои са най-известните еничари за които се спекулира, че са българи?

Еничарската тема е една от най-болезнените в нашата история. Българските момчета, които са били прибирани като кръвен данък от страна на империята след това служат на нея и на практика са част от османския елит. Но тук ще ви представим историята на двама от най-известните еничари. За тях има много спорове от какъв произход са и има вероятност всъщност да са българи. Разберете повече по темата.

Кои са най-известните еничари в историята на Османската империя

Скендербег или Георги Кастриоти

Това е националният герой на Албания. Неговата история е наистина уникална, тъй като той е предаден от баща си на османците, който е владетел на Албания по това време. Става част от еничарския корпус и в поредица от бити показва своите качества. Използва голямата загуба на Империята през 1443 година при Ниш, за да вдигне въстание срещу тях. Интересното е, че се отказва от исляма и се превръща в защитник на християнската вяра. Успява да консолидира албанските кланове около собствената си личност и формира заедно с тях така наречената “Лешка лига”. По това време Османската империя е в една от най-силните си точки на развитие. Дори и превземането на Цариград през 1453 година не успява да повлияе негативно върху действията на Скендерберг. За повече от 20 години с около 20 000 войници, той успява да удържи планинската си страна и да не допусне да попадне под контрола на османците.

Произходът на Скендерберг

Има много спорове около неговата личност. Неговата фамия Кастриоти е албанска аристократична царска фамилия, за която има много спорове как точно е формирана. Това, което знаем със сигурност е, че той е използвал българският език като официален в своята държава. Чрез него е комуникирал с останалите, а освен това има и много българи от тези земи, които са се борили заедно с него срещу османците.

Мехмед Соколу// Мехмед паша

Това е един от най-успешните еничари в историята на целия корпус. За период около 10 години на практика това е човекът, който управлява цялата Османска империя. Той успява да спечели доверието на Сюлейман Великолепни и в последната година на неговото управление е назначен за везир – 1565 година. Това се показва още при женитбата през 1562 година за една от дъщерите на султана .При сина му – Селим II, той на практика контролира цялата държава, тъй като султанът не проявява интерес към управлението. Така че до 1574 година и идването на следващия султан – Мурад III, той успява да консолидира властта в своите ръце. Въпреки това, най-новият султан успява да го отстрани постепенно от властта и така той изпълнява все по-периферни функции.

Спорове относно произхода на Мехмед Паша

Знае се, че е родом от село Соколовичи, в днешна Босна и Херцеговина. Но интересното е, че неговото родно име е Байо, а баща му се казва Димитър, които не са типичните сръбски имена. До тук няма нищо официално, но едно писмо на големия български възрожденец Марин Дринов ни разкрива нещо интересно. Той пише през 1870 година, че при негово посещение в Италия е имал достъп до частни колекции. Те са на граф Бонамини и господин Ванцолини. Там се съдържа, че по времето на Сюлейман Великолепни везир станал Мехмед паша, българин по произход. Разбира се, това няма толкова голяма значение, тъй ката Мехмед паша през целия си живот е доказал лоялността си към султаните и принципите на Османската империя.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ