HomeИнтересноБългарияАнтоновден 2024 - кой празнува на този ден?

Антоновден 2024 – кой празнува на този ден?

Наближавана големият християнски празник Антоновден. На 17 януари честваме деня на Свети Антоний Велики, който се смята са основоположник на християнското монашество. Извън това ще разгледаме кои имена празнуват на този ден и какви народни обичаи спазваме тогава.

Антоновден 2024 – всичко за празника

Кои имена празнуват

  • Мъже – Антон, Антонио, Антоан, Дончо, Донислав, Тончо, Тонислав Тонко
  • Жени – Антония, Антоана, Антоанета, Антонина, Андония, Донка, Доника, Дона, Тонка, Тоня, Тони

Какви обичаи спазваме на Антоновден

Интересното е, че нашите предци са смятали този празник е свързан с предпазването от всякакви болести. Това важи с най-пълна степен за чумата, шарката и синята пъпка. Поради тази причина, обичаите, които са се спазвали са свързани най-вече с тази символика:

  • Изпича се содена питка – Идеята на тази питка е да бъде надупчена от всеки член на домакинството и по този начин никой да не се зарази от шарката. Най-вече това важало за децата, за да нямат надупчели лица от тази болест. На някои места, питките се мажели богато с мед, за да бъде богата и вкусна годината.
  • Традиционни ястия – На някои места из страната се прави специален тутманик, който служи за защита на цялото семейство от болести. На други места, пълнената кокошка е задължителна на трапезата, тъй като се смята, че ако я имаме – ще имаме богати и пълна трапеза през цялата година.

Какво не се прави на Антоновден

  • Не се готви със свинско месо – Не се използва в ястията на трапезата свинско месо, за да не се разлютят болестите и да не засегнат домакинството.
  • Не се готви боб или леща – Има такова поверие, че не се готвят този тип ястия за празника, за да не се ядосат тези болести и да ни връхлетят.
  • Не се върши домакинска работа – Смята се, че на този ден не трябва да се върши никаква домакинска работа. Това най-вече важи за преденето и плетенето, защото се смята, че ако някой се убоде – то раната му няма да зарасне.

Връзката между Антоновден и Атанасовден

Това е много интересна закономерност между двата празника. Те са в две последователни дати – 17 и 18 януари всяка година. Интересното е дори, че в нашия фолклор двамата светци се представят като братя – Свети Антоний и Света Атанас. Исторически двете личности не са братя и има около 50 години разлика между двамата. Въпреки това, те са представени заедно, тъй като двата празника имат много сходна символика. И двамата се смята, че по професия са ковачи и поради тази причина, тези професии празнуват своя празник. В някои краища на България се смята, че духовете на болестите се събират на Антоновден и на Атанасовден започват да атакуват хората. Поради тази причина символиката на двата празника е свързана с прогонването на болестите от нашия дом и запазването на всички членове на семейството здрави.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ