HomeИнтересноБългарияБългари нанасят единствената загуба на Чингис хан - ето кога

Българи нанасят единствената загуба на Чингис хан – ето кога

Единствената загуба в успешната военна кариера е нанесена от българи.Разбира се, Контакт лично между Чингис хан и България не е имало. Той умира през 1227 година още преди да успее да достигне до територията на Европа и да има контакт с нашите територии. Но изпраща войски към 2-те български държави – Дунавски и Волжка. Разберете коя от 2-те му нанася това единствено поражение в неговата кариера.

Монголците срещу Дунавска България

Контактът между монголската армия и България се осъществява през 1240 година, когато техен преден отряд достига до нашата територия. Той е разбит от войските на севастократор Александър, брат на Иван Асен II, и по този начин не им се дава възможност да навлязат по-навътре на Балканите. Трябва да се отчете , че контактът е със разузнавателен отряд на монголците, които използват своята мобилност , за да проучват подходящи територии за бъдещите си кампании. Така че е трудно да приемем тази победа за сериозна срещу разузнавателния отряд на монголците.В следващите години има контакти с други войски на монголците, които не са толкова успешни за нас, но като цяло трябва да се отбележи, че пътят им е насочен по-скоро към Централна Европа, а не толкова към Балканите.

Монголците срещу Волжка България

Волжка България няма късмета на Дунавска и се намира точно на пътя на войските на наследниците на Чингис хан. През 1223 година Чингис хан изпраща своят най-верен военначалник Субутай да се справи с прабългарите.Хан Габдула Чебир успява да нанесе единствено поражение на монголците по времето на Чингис хан, като успява да приложи старата българска тактика при т.наречена Овча битка. Битката се състои между река Волга и Жугилевските възвишения, като българският хан симулира привидно бягство и по този начин залага клопка на Субутай. Тази стара българска му носи успех и пленява повече от 4000 монголци. По-късно те са разменени срещу 4000 овни, откъдето идва и името на тази битка.Това е първото нашествие на монголците по тези земи, което завършва неуспешно. Второто им нашествие през 1229-1230 година е доста по-успешно. Те успяват да превземат по-голямата част от южната територия на Волжка България , но въпреки това основните градове в страната остават под контрола на българите. Третата военна кампания на монголците вече е успешна. Водейки огромната си армия, хан Бату(внук на Чингис хан) през 1236 година успява да се справи окончателно с волжките българи и да ликвидира окончателно държавата. Освен многобройната войска и командване , което имат монголците по това време, друга основна причина е липсата на обединение между волжките българи, които се опитват самостоятелно да се справят със заплахата. Голяма част от българите са продадени в робство или направо избити, а тези които оцеляват се спасяват в земите около днешния град Казан.

Разказахме Ви историята на Чингис хан и България. Волжките българи успяват да нанесат неговото единствено поражение при Овчата битка през 1223 година – въпреки, че загубата е нанесена на неговия военначалник Субутай. Дунавските българи успяват да се справят с преден разузнавателен монголски отряд по времето на Иван Асен II, но късметът ги спасява от това през следващите години да попаднат на пътя на непобедимите монголци.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ