HomeИнтересноКоя е най-голямата джамия в България?

Коя е най-голямата джамия в България?

Знаете ли къде се намира най-голямата джамия в България? Намира се в емблематичен български град и е един от символите му. Научете повече коя е тази джамия и къде точно на територията на страната се намира?

Къде се намира най-голямата джамия в България

Името и е Томбул Джамия или по-малко известното и име е Шериф Халил паша джамия.Намира се в централната част на град Шумен и една от емблемите на града – приета е даже в 100-те туристически обекта, които всеки трябва да посети в България.Името на джамията идва от думата томбул, която на турски означава купол. Има много легенди по отношение на нейното създаване. Най-известната от тях е свързана с  името на Шериф Халил, който е от близкото до Шумен село Мадара, е бил много непослушен и баща му постоянно го наказвал. В един подобен момент, бащата казва, че от синът му няма да стане човек. По-късно Шериф Халил е пратен да се обучава в Цариград като постепенно се издига в йерархията на Османската империя и става паша през 1736 година. След това се прибира в Шумен и се среща с баща си, като му заявава, че вече е станал човек – дори и паша. Високомерният тон на сина провокира реакцията на бащата, който заявява, че може синът му да е станал паша, но все още не е станал човек. Чак тогава се покаял високомерният син и в чест на урока, който му е даден, решава да построи голям храм. Строителствоото му започва през 1740 и е завършен пред 1744 година. Дълги години се смяташе, че това е най-високата джамия на Балканския полуостров, но се оказа , че джамията Султа Селим в Одрин е по-висока от нея.

Какво представлява Томбул джамия

Красотата на джамията се простира не само във външната нейта украса, но и отвътре.Нейната молитвена зала е богата украсена с различи високи колони в мавритански стил в различни цветове и форми. Има мраморен надпис, който е сложен на входната врата в чест на нейния строител, възхваляващ неговата работа. Самата молитвена зала е наистина произведение на изкустовото и най-вече на геометрията. Нейната основа е квадрат, който постепенно в средната част(средна височина) в осмоъгълник , а след това и в окръжност. Завършва накрая със сфера под формата на купол, с височина повече от 25 метра. Друга характерна особеност на молитвената зала е нейната невероятна акустика. Смята се, че причината за това са глинени гърнета, които са станали част от стените на храма и по този начин отразяват звука по подходящ начин.Богато е украсена със различни геометрични фигури, растения и надписи на арабски език.

Без значение каква е религията на посетителя, Томбул джамия е наистина уникално произведение на изкуството, което си заслужава да се види. Ако имате възможност да я посетите ще имате удоволствието на видите нещо уникално под формата на религиозен храм.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ