HomeИнтересноБългарияБългария на 3 морета - ето кой първи владетел е успял

България на 3 морета – ето кой първи владетел е успял

България на 3 морета е концепция популярна на всички българи от много години. Всички знаем, че владетелите при които България е заемала най-голяма територия са били цар Симеон и цар Иван Асен II. Но има един български владетел, който още преди тях е успял да достигне тези висини. Не популярен сред широката публика, но въпреки това дал основата за успехите на България – това е хан Пресиян.

Управление на хан Пресиян

Хан Пресиян управлява в периода от 836 до 852. Наследява хан Маламир, който си отива неочаквано без да остави преки наследници и престолът се пада на него – като син на Звиница – брат на Маламир. Направляван от вещата ръка на кавхан Исбул, хан Пресиян продължава действията на Маламир във войната с Византия. Българите помагат на бунта на племето смоляни срещу византийците. Те населяват Западните Родопи и се подстрекавин към подобно действие още по времето на Маламир.Успява да спечели важна победа срещу византийците и техният предводител кесаря Алексей Мозеле при Филипи(днешен Кринидес,Гърция) през 837 година за което свидетелства надписът от там:

“Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.”

Тази победа на Пресиян е ключова за България, тъй като това е първият досег до Бяло Море и по този начин нашата държава излиза с досег до Средиземноморието. Освен това прекъсва сухопътната връзка между двата най-големи града на Византия – Константинопол и Солун и оказва сериозен негативен икономически ефект.Не малък бонус е и овладяването на Родопската област.

Как достига до Адриатическо море

След досега до Черно море и Бяло море остава да видим как хан Пресиян успява да достигне и до Адриатическо море. Успява да постигне този си успех като първо в периода от 837-842 присъединява земите западно от река Струма – земите , които са били част от Куберовите българи и се населяват от хора, които лесно могат да бъдат присъединени към България.Това териториално разширение успява да стигне до територията на днешна Албания и да намери излаз и на Адриатическо море. Разбира се този грандиозен успех на Пресиян не остава без последствия – Византия успява да настрои княз Властимир – князът обединител на сръбските племена, които нападат България. Те постигат частични успехи срещу изпратената българска войска през 842 година, но на сръбска територия, така че това не води до териториални загуби на българската държава. Останалото важно събитие от управлението на Пресиян е потвърждаване на мирния договор с разпадналата се Франска империя. Българите имат такъв, но успяват да се договорят за нов с Източнофранското кралство през 845 година.По този начин България се превръща в една от топ 3 на най-силните държави на европейския континент.

Управлението на хан Пресиян е едно от най-успешните за България през Първата Българска държава. Той е първият, който успява да достигне до заветните 3 морета като присъединява и територии с досег с Бяло и Адриатическо море. По този начин той поставя основата за по-нататъшното развитие на българската държава и дава възможност на неговия син – Борис I допълнително да издигне престижа на България обръщайки я в християнство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ