HomeИнтересноБългарияКолко от старите имена на Варна знаете?

Колко от старите имена на Варна знаете?

Варна е един от най-големите и стари градове в България. Неговата история датира от няколко века преди Христа като наименования които има са се сменяли през годините. Ако искате да научите колко имена е имал град Варна – това е статията за Вас.

Имената на Варна през вековете

Най-старото име, което носи град Варна е Одесос. Това наименование се среща за първи път няколко века преди Христа от историка Страбон , като на някои места то е под името Одесополис или Удесополис. Други имена, които този град носи са Тибериополис – кръстен на римския император Тиберий по-късно на византийската императрица Ирина – Иринополис.

Кога се появява името Варна

За пръв път е споменато през края на 7 век, когато се описва настъпление на хан Аспарух по тези земи. Там е споменато това наименование, а по-късно при поредицата походи на император Константин V Копроним срещу България също се споменава. Едната теория с произхода на думата е свързана със старобългарската дума варнъ, което означава черен или вран. Другата теория е свързана със значението на думата вар, която означава минерален извор.Предполага се , че произходът е свързан известните лековити минерални Девненски извори познати още от тракийско време.Подобен тип теория се развива от приятеля на България – Константин Иречек, който смята ,че Варна е наименованието на селище, което се е намирало в региона между Провадийската река и Девненското езеро, а не е било свързано с града Одесос.Други изследователи смятат, че Варна е било старото наименование на река минавала през региона. В подкрепа на тази хипотеза е и сведението, че управителя назначен от хан Умор е бил убит във Варна през 765 година, а по-това време град Одесос не е бил част от българската държава.Братята Шкорпил развиват хипотезата, че Варна е селище още от времето на траките в днешната местност Джаванара.

Теории относно произхода на името Варна

Извън хипотезите, които споменахме по-горе има още една мвого интересна за произхода на името Варна. Архимандрит Инокентий – варненец по произход развива тази теория в началото на 20 век, че името на Варна идва от аварската дума варош, означаваща град, но трудна тази хипотеза може да бъде подкрепена. Думата варош се среща доста често като наименование на територията на България като има много имена на квартали, които носят това име в различните градове.Друга интересна теория за значението на думата е и от известния български режисьор Кръстьо Мирско, който , че има общ произход с думата вар/варовик във връзка с големите находища, които има в региона.

Името Варна се появава преди много години, като има различни теории за неговия произход. Важното за нас е , че това име се е запазило през годините непокътнато. Единственият известен период, когато градът е бил наречен по друг начин е в периода от 1949 до 1956 година – бил е наречен на името на Сталин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ