HomeИнтересноБългарияБългарските владетели и Ватикана - кой кого надхитря

Българските владетели и Ватикана – кой кого надхитря

Официалната религия в България е православното християнство. Всички знаем, че по времето на Борис I, България приема християнстово за своя основна религия. Но въпреки това, много български владетели са общували с Ватикана по различни въпроси и е течала обшира комуникация между тях. Днес ще разгледаме най-интересните моменти от отношенията между България и Ватикана.

Българските владетели и Ватикана

Борис I

Първият български владетели за когото със сигурност може да се каже, че е общувал с главата на римокатолическата църква. Борис става владетел в езическа България и постепенно еволюира до идеята за приемане на християнството. Това може да се случи от 2 места – Ватикана и Константинопол. Той играе умело между 2-та центъра на силата и успява да защити българския интерес. Дори успява чрез Кирил и Методий да наложи църковната служба на старобългарски(църковнославянски). По този начин превръща България в част от българо-византийската цивилизация, която е в основата на сегашната европейска цивилизация.

Самуил

Следващият владетели за когото има запазени сведения, че е общувал с Ватикана. Той се опитва да получи признание на царската си титла и да използва папата като  оръжие срещу Византия. За съжаление Самуил не успява в такава степен в дипломацията, тъй като е прекалено зает с постоянните военни действия с Източната Римска империя.

Калоян

Калоян е известен със своята комуникация с Ватикана. Писмата, които си разменя с Инокентий III могат да послужат като учебник за всеки дипломат.Най-важното от тях е , че Калоян се опитва да постигне няколко цели. Първо да защити България от заплахата на Латинците и Унгария – цел , в която успява напълно с маджарите, но се налага да реши сам проблема си с Латинската империя. На второ място да получи признание на патриашески сан на главата на българска църква и императорска титла за себе си. Тук успява по много интересен начин, като тълкува по собствен начин отговорите на Инокентий. Папата го определя като крал(rex), но Калоян разтълкува посланието като император. По този начин той успява да постигне собствените си цели през тази уния с Римокатолическата църква и да получи необходимото му признание.

Иван Асен II

За отношенията между Иван Асен II и Ватикана не се знае много. Първият брак на Иван Асен е с дъщерята на унгарския  крал – унгарският владетел получава благословията на папата за този брак. През 1235 година, унията сключена между България и Ватиката е прекратена от Иван Асен и България официално се завръща в лоното на православното християнство.

Иван Александър

Знае се за комуникация между Иван Александър и Ватикана. Българският владетел е разглеждал различните възможности, които римокатолическата църква може да представи на България като защита, но до по-конкретен резултата не се стига.

Фердинанд

Комуникацията между Фердинанд и Ватиката е свързана с брака му Мария Луиза през 1893 година. Основният проблем при него е , че тя е католичка, а нейните деца трябва задължително да бъдат православни християни. Особено , ако има син, който ще бъде наследник на трона. Папата отказва първоначално брака и се стига до промяна в Търновската конституция, в която се урежда само първородният син/престолонаследник да бъде задължително православен християнин. По този начин се решава този сериозен дипломатически скандал.

Борис III

Комуникацията по времето на Борис III пак е свързана с брака му с Джована/Йоанна Българска. Има 2 брачни ритуала – първият в базиликата Свети Франциск по католическа ритуал, а  в България по православен в Александър Невски. Това е уточнено между двете страни, за да може да бъдат удовлетворени всякакви претенции.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ