HomeИнтересноБългария"Бляскаво око" - най-старото име на кой наш град е това

“Бляскаво око” – най-старото име на кой наш град е това

Днес ще ви представим една интересна част от историята на един от нашите големи градове. Както повечето населени места, той е с много дълбоки корени в историята и преминава през различни перипети. Но неговото най-старо име е било Матиганис, което в превод от старогръцки означава “Бляскаво око”. Разберете повече по темата за тази неизвестна част от историята на град.

Кой наш е град е истинско “Блясково око”

Става въпрос за град Шумен. Населеното място(крепостта над него) се датира на повече от 7000 години – тоест свърза се още с каменно-медната епоха. Най-старите разчетени надписи са от 5 век преди новата ера. От там можем да извадим името Матиганис, което се превежда като “Бляскаво око”.

Откъде идва името Матиганис

Идва от намерени два камъка с надписи на гръцки език, но написани с латински букви. Надписите са следните :

1.“PEDATURA VICO MATIGANIS” – на първия камък

2.”VICO MATIGANIS” – на втория камък

Камъните са използвани в късните години на Османската империя за строежи. Поради тази причина се смята, че на втория липсва думата PEDATURA. В превод тази дума означава простарнство или част от нещо. Следващата дума VICO се смята, че е неправилно написана и произхожда от думата VICUS – квартал, селище. По отношени на старото име на града – MATIGANIS, то е съставено от две обединени думи:

  • MATI – око
  • Ganis – блясък

Тези надписи са свързани с така наречената Шуменска крепост, която се намира над града. Самите те са потвърждение, че тя е служели за защита и наблюдение на целия район, а в подножието на платото е съществувал и градът. Тази теория за произхода на града се свързва и с още един град със сходно име – древният град Ганос, намиращ се на Мраморно море. Същите тези гръцки колонисти или техни наследници, попаднали на град Шумен и Шуменската крепост – те я оприличили на познатия им град Ганос. За да няма съвпадение на имената, те добавили и думата за око, за да отрази най-добре тяхното преживявани в града. Това название е на старогръцки, но живеещите траки в района приела това име и го ползвали. Това продължило и по времето, когато Римската империя контролирала тези територии.

Трябва да отбележим, че това е хипотеза развивана от професор д-р Василка Герасимова-Томова.

Връзката между цар Симеон и името на град Шумен

Има много спорове откъде идва сегашното име на град Шумен. Тъй като нямаме сигурен източник, който безспорно да разреши този казус, тук ще представим една много интересна теория. Тя определя името на град Шумен произлизащо от името на цар Симеон. Ето каква е причината за това:

Симеонис/Шимеонис – Шумен

Сведенията за средновековен Шумен имаме от известиян мюсюлмански пътешественик Ал Идриси. Той посетил града през 1153 година и го определя като град на име Симеонис/Шимеонис. Според някои историци, той бил кръстен на известния ни цар Симеон. Няма конкретни доказателства в тази посока. В рамките на Втората Българска държава, постепенно Шумен се превръща в административен център на региона, като измества Велики Преслав от тази позиция заради по-защитеното си и благоприятно положение. Има запазен надпис от Хисаря, в който се говори за цар Иван Шишман, който бил посетил “град Шумен”. Надписът очевидно трябва да е от края на XIV век и там се използва днешното име на града. Така че за момента не се знае дали Шумен е производна дума свързана с името на цар Симеон или е с много по-древен произход.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ