HomeИнтересноБългарияКой е най-малкият областен град по население, а иначе е най-дълъг?

Кой е най-малкият областен град по население, а иначе е най-дълъг?

В нашата страна има 28 области. Ако ги подредим по население, ще забележим, че най-малката от тях е област Видин със своите малко над 75 000 души. Но тук започва интересният моменти. Административният център град Видин определено не е най-малкият областен град. А кой е на това първо място? Разберете повече по темата!

Кой областен град има най-малко население

Логично, отговорът на този въпрос е административният център на следващата най-малка област – Смолянска. На това непрестижно първо място попада град Смолян.

  • Област Смолян – 96 284 души
  • Град Смолян – около 30 000 по постоянен/ около 28 000 по настоящ

Какво трябва да знаем за град Смолян

Град Смолян претендира за най-дълъг град в България заедно с Габрово. Спорът между двата града е дълъг, но и двата имат дължина около 25 км. Причината да бъде толкова дълъг Смолян е, че е линейно застроен по поречието на река Черна и река Бяла. Иначе по отношение на историята на град Смолян, това е място с няколко хиляди години история. Според “бащата на историята” Херодот, той е населяван от траките от 3000 години преди новата ера.

Имената на град Смолян през годините

Ахъ Челеби

Това е името запазено от османските документи за селището. То се свързва с придворния лекар на султана – Ахъ Челеби – това се случва още през 1519 година. По-късно това наименование получава съответната административна област, а Смолян получава друго име

Пашмаклъ/Пашмакли

Това е следващото наименование, което получава селището. За неговия произход не се знае много, но то запазва това си име в течение на дълъг период от време. Дори когато Смолян се връща в пределите на България през 1912 година, селището запазва своето име чак до 1934 година, когато е преименувано на Смолян.

Смолян

Текущото име на град Смолян е и неговото най-старо. То се свързва с тракийското племе смоляни. За тях се знае, че са присъединени към България по времето на хан Пресиян. Те вдигат бунт ,и с помощта на кавхан Исбул стават част от Българската държава. Постепенно биват интегрирани изцяло в нея и се построява крепостта Аетос(орел), която служи за команден център на региона.

Пашмакли се преименува спрямо най-старото си име през 1934 година. През 1960 година, се обединяват градовете Смолян и Устово, и селата Езерово и Райково и формират днешния облик на град Смолян. Това е и една от причините Смолян да бъде смятан за най-дългият град в България, тъй като на практика в себе си той съчетава цели 4 големи населени места.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ