HomeИнтересноБългарияДимитровден 2023: Ето какво се прави по традиция на празника

Димитровден 2023: Ето какво се прави по традиция на празника

Утре е Димитровден – един от най-големите християнски празници през есента. Според народните вярвания, от 26 октомври започва зимата. Днес ще ви представим повече за този християнски празник. Как се е празнувал през годините и какво трябва да знаем за него.

Кой е свети Димитър

Свети Димитър е роден през III век след Христа в град Солун. Баща му е бил градоначалник на града. След смъртта му, Свети Димитър е назначен на този пост от тогаашния римски император. Той проповядва открита християнската вяра. По това време са точно най-големите борби в рамките на Римската империя срещу християнството. Това влиза в открита противоречие с политиката на империята. Поради тази причина, следващият римски император го сваял от поста му и го праща в тъмницата. Заради голямата му популярност сред жителите на града, римският император нарежда да бъде убит в затвора. Римските легионери го хващат в килията му по време на молитва и го пробождат с копие. Така завършва земния си път Димитър. Но през следващите векове, нещата се променят. Християнството става водеща религия и той е канонизиран за светец. Жителите на Солун го смятат за защитник на града и той е светец, който е много почитан в България, Гърция, Сърбия и Русия.

Български народни вярвания за Свети Димитър

Разбира се, при нас версията за Свеи Димитър е различна. Тук той се смята за брат със Свети Георги. По стара традиця, когато дойде Свети Георги(6 май) лятото идва, а когато се появи брат му Свети Димитър идва зимата (26 октомври). Свети Димитър е по-големият брат и заедно с по-малкия Свети Георги те са си разпределили основните сезони – лятото и зимата.. Важността на Свети Димитър в българския църковен календар е показателна, тъй като винаги след празника се пада една от задушниците през годината.

Какво се прави на Димитровден

Обредно гадане по първи гост

Приема се, че всеки може да отида дори и неканен при имениците. В зависимост от посрещането на госта, такава ще бъде и зимата. Задължение е на гостите е да носят бели цветя за празнуващия, за да може да бъде блага зимата. Самите цветя се увиват с червен конец за здраве и берекет на къщата. Смята се, че ако гостът е богат и заможен, той ще донесе и такава зима в дома, в който отиде.

Празнична вечеря

На празничната вечеря задължително има месо. Ако има именик в къщата, ястието се определя спрямо неговия пол. Ако празнуващият е мъж, трябва ястието да е от животно от мъжки пол, а ако е жена – трябва да е от женски пол.

Какво не се прави на Димитровден

  • Жените не подхващат никаква домакинска работа
  • Мъжете не трябва да вземат жито от хамбара, за да не останат без него през зимата
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ