HomeИнтересноБългарияКаква е ролята на Свети Димитър в българската история

Каква е ролята на Свети Димитър в българската история

В надвечерието сме на един голям християнски празник – Димитровден. В този ден се отдава почит на един голям християнски светец – Свети Димитър, който се оспорва през вековете между българи и ромеи. Научете повече каква огромна роля играе Свети Димитър в конфликта между България и византийците.

Как българите използват силата на Свети Димитър

Свети Димитър играе огромна роля в началото на Втората българска държава. По това време братята Асен и Тодор (Петър) използват светеца за собствената си пропаганда.  Свети Димитър е лице, което се смята за защитник на град Солун. По това време, това е вторията най-важен град във Византийската империя. Но през август месец 1185, Солун бива превзет от норманите на Сицилианското кралство. Те подлагат жителите на града на нечувани жестокости и грабежи. По същото време изчезва най-ценната икона на светеца. За нея се смята, че е пазила град Солун от всякакъв вид нашествия. Това се използва от Асеневци и те успяват по да се сдобият с нея или да представят нейна реплика. Точно на празника му – 26 октомври – двамата браят показват иконата на своите съграждани. Те обясняват, че светецът е оттеглил подкрепата си от ромеите и я е прехвърлил на българите. По-възрастният брат приема името Петър и бива коронясан за български цар. По този начин, Асеневци изпълняват перфектно една пропагандна мисия с цел да убедят българите, че делото им има божествена подкрепа и те са определени за възстановят България. Ходът на събитията показва, че двамата браят много добре знаят какво правят и те поставят началото на Втората ни държава.

Как ромеите си отмъщават на Асеневци

Разбира се, ромеите не оставят това без отговор. Те си отмъщават също чрез пропаганда и то точно със Свети Димитър. През 1204 година Константинопол за първи път от времето на Римската империя бива превзет. С това се слага край на Източната Римска империя за повече от 50 години. По това време начело на България е вече най-малкият от братята Асеневци – Калоян. Той успява да се пребори с новопоявилата се Латинска империя и да постигне една от най-бляскавите победи в нашата история. Тя е толкова голяма, че разтърсва цяла Европа. Става въпрос за прочутата битка при Одрин през 1205 година, в която непобедимите латинци рицари биват надхитрени от Калоян. Това превръща България във водещата държава в Югоизточна Европа и фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Първоначално ромеите оказват подкрепа на Калоян срещу латинците, но виждат, че той е много по-близо до превземането на Константинопол от тях. Тогава те започват да го съботират по всякакъв начин, за да може да подкопаят ролята на България на Балканите. Така се стига до съдбоносната 1207 година. Тогава Калоян обсажда Солун – точно градът на Свети Димитър, който Асеневци приемат за свой патрон. По време на обсадата, Калоян става жертва на заговор и бива пронизан от копието на куманина Манастър. Това се използва от ромеите, за да разпространят своята пропаганда. Навсякъде във византийските анали се споменава как Свети Димитър е оттеглил подкрепата си от българите и затова бил пробол с копието си Калоян. По този начин, ромеите си отмъщават за пропагандата свързана със светеца.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ