HomeИнтересноБългарияДжеймс Баучер - единственият чужденец погребан в Рилския манастир

Джеймс Баучер – единственият чужденец погребан в Рилския манастир

Джеймс Баучер е ирландец, който прекарва голяма част от живота си в България. Бил е кореспондент на вестник “Таймс” и е писал репортажи за страната, които са били широко четени в западната преса. Въпреки първоначалните си разногласия с някои български ръководители, той се превръща в обичана фигура в страната благодарение на отдадеността си да защитава нейната кауза по време на различни договори и преговори. В края на живота си се установява напълно в България и умира през 1920 година. Тялото му е изложено за поклонение в катедралата “Александър Невски” и е уважено последното му желание да бъде погребан в Рилския манастир

Ранният живот и кариера

Джеймс Баучер е роден в Ирландия през 1850 г. Присъединява се към вестник Таймс като кореспондент и отразява ситуацията на Балканите от 1888 нататък. Първоначално е пратен в Румъния, но по-късно заради по-динамичните процеси в новоосвободена България, е изпратен в София да наблюдава събитията от близко. Пребивавайки в страната , той се влюбва в културата и традициите ни, което му позволява да установи близки отношения с много видни личности от политическите среди на страната – включително със Стефан Стамболов и самия цар Фердинанд. Интересното е , че даже през 1912 година става личен съветник на царя по въпросите на външната политика.

В защита на каузата на България

Джеймс Баучер играе важна роля в защитата на каузата на България по време на различни договори и преговори – най-вече по време на Букурещкия договор (1913 г.) и Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Страстното му застъпничество за България му спечелва похвали от всички краища на обществото – както от местните българи, така и от тези в чужбина, които са запознати с трудовете му. Популярността му като журналист и това ,че неговите статии се четат от хора с високи позиции сред Великите сили, позволява неговият глас да се чува из Европа и да показва българската гледна точка по спорните въпроси.

Единственият чужденец погребан в Рилската Света Обител

За съжаление Джеймс Баучер умира на 30 декември 1920 г., докато живее в София.Тялото му е изложено за поклонение в катедралата “Александър Невски”, а по-късно неговото последно желание е удовлетворено от новия цар Борис III – да бъде погребан в Рилския манастир – което го прави единственият чужденец, удостоен с такава чест. И до днес Баучер остава един от най-обичаните чужденци, свързани с България, заради страстта си към нейните хора и култура.

Джеймс Баучер е запомнен с добро като един от най-известните чужденци в България, който оставя незаличима следа в нашата история чрез страстното си застъпничество за каузата на България по време на различни договори и преговори по време на престоя си там. Любовта му към българската култура и традиции е неизмерна – тя е запазена в картината на Иван Мърквичка “Ръченица”, където е показан в традиционна българска носия.Заради цялостния му принос към България е изпълнено и последното му желание – да бъде погребен в Рилският манастир. По този начин се превръща в единствения чужденец, който е удостоен с тази чест!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ