HomeИнтересноКое е най-разпространеното име в България

Кое е най-разпространеното име в България

Българската именна система има значителни прилики с повечето други европейски именни системи и с тези на други славянски народи.

Преди да ви кажем, кое е най-разпространеното име в България, научете малко повече за имената в България:

Българските имена обикновено се състоят от собствено име, което е на първо място, бащино име, което е на второ място (и обикновено се пропуска, когато се отнася за лицето) и фамилно име, което е на последно място.

Български имена и кое е най-разпространеното име в България

Традиционно българските имена са от славянски произход или от гръцки, латински или еврейски, когато отразяват християнската вяра (напр . Петър, Мария, Иван, Теодора, Георги, Николай, Михаил, Параскева, Димитър).

Славянските имена могат да описват външния вид или характера на човека, могат да представляват желание или дори да произтичат от предхристиянски ритуали. По-долу сме приложили и списък с примери за български славянски имена и български имена от гръцки, латински или еврейски произход:

Освен това някои български имена може да имат тракийски (напр. Нено, Дако, Бото, Гето) или изцяло български (Борис, Боян, Бисер) произход.

След Възраждането и Освобождението на България през 1878 г. имената на успешни средновековни български владетели като Асен, Аспарух , Ивайло, Самуил, Симеон и Крум също придобиват голяма популярност.

По традиция родителите често кръщават детето си на по-възрастен роднина, така че името му да продължи да живее в семейството. Днес обаче това не са задължителни условия и често се пренебрегват: родителите избират име, без да се съобразяват с тези традиции, но това наистина зависи от родителите, тъй като все още много от тях продължават да спазват тези традиции.

Кое е най-разпространеното име в България

От имената на дамите в наши дни, най-разпространени са: Виктория, Никол, Мария;

От имената на силната половина на човечеството, най-разпространени са: Георги; Иван; Димитър и Николай.

Съществуват и традиции детето да се кръщава на кума или кумата на родителите или на светеца, на чийто имен ден е родено.

Много български имена притежават умалителна и/или по-кратка версия. Такава, почти винаги се използва в неформален контекст, но не и когато се говори официално за лицето.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ